7ffdc513-0b50-49a9-bc9b-5ebb787e7734

Filliers Distillery stookt opnieuw rogge whiskey

BACHTE-MARIA-LEERNE – Na de succesvolle lancering van de eerste Belgische rogge whisky twee jaar geleden, komt Filliers Distillery nu met een tweede batch Sunken Still Belgian Rye Whisky. De Sunken Still wordt gemaakt van 100% rogge, gedistilleerd in de koperen stookketels van Filliers en kreeg drie jaar de tijd om te rijpen op nieuwe bourbonvaten van Amerikaanse eik. Het resultaat is een echte Belgische whisky met een zachte smaak én een uniek verhaal.

Sinds enkele jaren komen er meer en meer Belgische whisky’s bij. Het merendeel van deze zijn Single Malt Whisky’s, gemaakt op basis van gerst. Een Belgische whisky op basis van rogge bestond echter nog niet. Maar wat maakt deze whisky zo bijzonder? Wat rogge aan brood geeft, geeft de graansoort ook aan whisky. Rogge whisky heeft dezelfde hint van bitterheid en kruidigheid met accenten van gedroogd fruit. De rijping op nieuwe bourbonvaten van Amerikaanse eik gedurende drie jaar, zorgt dan weer voor een zachte en evenwichtige whisky met een lange en warme afdronk.

Uniek verhaal uit WOI

Niet alleen de smaak van de Sunken Still 3YO is uniek, maar ook het verhaal dat achter deze eerste Belgische rogge whisky schuilt, is minstens even bijzonder. De Sunken Still is een eerbetoon aan de dappere medewerkers van Filliers Distillery die de stookketel tijdens de Eerste Wereldoorlog lieten zinken in de nabijgelegen rivier Rekkelinge. Hierdoor konden de Centrale Mogendheden de ketel niet ontmantelen om het metaal te gebruiken in de oorlog. Want koper werd toen opgeëist. Dankzij de onverschrokkenheid van de werknemers bleef de stookketel verborgen. De whisky houdt die legende levend.

De Sunken Still Belgian Rye Whisky wordt traditiegetrouw gedistilleerd in de koperen stookketels van Filliers Distillery in het Oost-Vlaamse Bachte-Maria-Leerne. De rijping in de nieuwe bourbonvaten zorgt voor een zachte, evenwichtige whisky met zoete en fruitige toetsen.

5 generaties graan stoken

Filliers graanstokerij is al 5 generaties lang een familiebedrijf, maar vandaag wordt het bedrijf geleid door Bart Cnudde, de eerste CEO zonder achternaam ‘Filliers’. Naast de traditionele graanjenevers en andere jenevers en likeuren, produceert Filliers ook een eigen gin en whisky. Daarnaast is Filliers in de Benelux ook de grootste stoker van moutwijn, een basisproduct voor jenevers en levert dit aan alle afzetlanden (België, Nederland en Québec in Canada).