Kort na de ingebruikname van de eerste wijkcentrale heeft aannemer Van den Berg de eerste glasvezelaansluiting in een woning geplaatst. Na de activatie van het fiberabonnement door Proximus is de allereerste actieve aansluiting via het open glasvezelnetwerk van Fiberklaar een feit. Daarmee zet Fiberklaar een belangrijke stap in haar ambitieuze plannen. Met een verankerde investering van meer dan 2,5 miljard euro wil Fiberklaar tegen 2028 anderhalf miljoen Vlaamse huishoudens voorzien van een fiberaansluiting in huis. Een investering met de grootte van de werken aan de Oosterweelverbinding.
Ook voor kleinere gementen
Het is geen toeval dat de primeur net is weggelegd voor Sint-Niklaas, en bijvoorbeeld niet voor grotere steden zoals Gent of Aalst. Fiberklaar wil supersnel en vrijwel ongelimiteerd internet via een glasvezelnetwerk namelijk ook toegankelijk maken voor de inwoners van kleinere gemeenten en provinciesteden, en dus niet enkel voor wie in grotere (centrum)steden woont.
Geconsolideerd groeitraject
Met deze aansluiting net voor het einde van het jaar zet Fiberklaar een eerste kerstkroon op het harde werk dat het sinds de oprichting in maart verzette. Fiberklaar startte de voorbije maanden met verschillende informatiecampagnes in 15 steden en gemeenten, begon met de eerste infrastructuurwerken in zes daarvan en ziet nu al de eerste gebruikers actief op zijn netwerk.
“Je kan inderdaad zeggen dat we een vliegende start hebben genomen”, zegt Rik Missault, CEO van Fiberklaar. “Ik ben fier op de eerste actieve aansluiting op ons netwerk en op ons team van meer dan 60 medewerkers dat op alle fronten hard aan het werk is om de uitrol van glasvezel in Vlaanderen gevoelig te versnellen. Dat is ook nodig om de achterstand die we hebben ten opzichte van onze buurlanden weg te werken.”
Ook in de volgende jaren zal Fiberklaar niet stilzitten. Het plant voor volgend jaar lanceringscampagnes in meer dan 40 steden en gemeenten in heel Vlaanderen en de huidige ploeg van 60 medewerkers moet tegen 2023 verdubbeld zijn. Daarnaast zullen de infrastructuurwerken ook nog een paar duizend jobs creëren bij lokale aannemers.