763 (3)

Fast Forward (onterecht) door het slijk gehaald wegens discriminatie

GENT – Het Gentse evenementenbureau Fast Forward was gisteren het centrum van heel wat heisa op sociale media nadat ze door een jonge vrouw met Marokkaanse roots beschuldigd werden van discriminatie. Bij een aanvraag voor een stage onder haar eigen naam mocht ze niet op gesprek komen, terwijl dat wel lukte onder de naam ‘Jolien’. Toch is er volgens het Gentse bedrijf van discriminatie absoluut geen sprake. “Dit is compleet van de pot gerukt”, zegt mede-zaakvoerder Matthias Kerckhof. “Deze stagiaire is niet afgewezen wegens haar naam. Maar ons imago is wel besmeurd. Ongelooflijk dat één persoon met een bericht op sociale media zo’n schade kan aanrichten.”

De 21-jarige Fauzia uit het Gentse contacteerde het Fast Forward Events omdat er ze er graag stage wilde volgen. “Daarop kreeg ik een mail terug met enkele vragen”, zegt ze. “Welke richting volg je? Op welke school? Hoe lang wil je stage volgen? Ik antwoordde op alles wat me werd gevraagd, maar kreeg een droge mail terug dat ze niet aan korte stages doen. Mijn stage zou nochtans voor 300 uur zijn, dus meer dan 30 dagen.”

Fauzia vermoedde dat ze geweigerd werd omwille van haar naam en stuurde meteen een nieuwe mail onder de fictieve naam ‘Jolien Messiaens’. Dezelfde persoon die haar de eerste keer weigerde, stuurde de mail nu door naar een secretaresse. Die nodigde Jolien wél uit voor een gesprek. “Voor mij is het duidelijk dat er discriminatie in het spel is”, zegt Fauzia.

Fauzia zette screenshots van het mailverkeer op haar Instagram-pagina. Invloedrijke figuren als CD&V-politicus Youssef Kobo en Let’s Go Urban-bezielster Sihame El Kaouakibi pikten het bericht op en deelden het op hun Twitter en Facebook. Als gevolg kreeg Fast Forward Events een regen aan haatreacties over zich heen.

 . 

Geen racisme of discriminatie

Volgens Matthias Kerckhof is er nochtans absoluut geen sprake van racisme of discriminatie. “Het gaat om een momentopname, een samenloop van omstandigheden”, zegt hij. “Bij die eerste mail heb ik persoonlijk enkele vragen gesteld en daaruit bleek dat ze geen officiële opleiding volgde op een hogeschool. Ze kon ook enkel een korte stage volgen. De aanvraag voldeed dus niet aan de voorwaarden. Bij de tweede mail had ik zelf geen tijd om te antwoorden en heb ik die doorgestuurd naar onze secretaresse. Zij stelde wel voor om op gesprek te komen.”

Schandpaal

“We worden publiekelijk aan de schandpaal genageld”, zegt mede-zaakvoerder Pascal Cauwelier. “Het is onwaarschijnlijk wat nu allemaal op ons afkomt. In die mate dat we ons niet meer veilig voelen. Ons bedrijf ligt in de Brugse Poort, een multiculturele wijk in Gent. We hebben de politie om hulp gevraagd uit vrees dat ze onze gevel bekladden of zo. We worden gebeld door advocaten die dreigen met een proces. Ongezien.”

Imagoschade

Ondertussen werd onder begeleiding van Gelijkekansencentrum Unia de dialoog opgestart met de betrokken personen. “Ons hart bloedt hiervan”, zegt Kerckhof. “Wij zijn al 15 jaar actief, maar zoiets hebben we nog nooit meegemaakt. De imagoschade is moeilijk te overzien. We willen de zaak niet laten escaleren en plannen voorlopig geen gerechtelijke stappen. Hopelijk ondervinden we hier geen financiële schade van.”

Lees hier het volledige antwoord van Fast Forward Events.