Holy Food Market Foto: DVH

Faillissement van flamboyante ondernemer krijgt nog staartje: “Zo’n puinhoop maken en dan zo’n mondaine levensstijl?”

De deuren van Holy Food Market in de Baudelokapel zijn al vier jaar dicht, maar het prestigeproject blijft de flamboyante zakenman Ladislas Leys (34) achtervolgen. Voor de Gentse rechtbank riskeert hij een beroepsverbod van tien jaar. Leys zou hebben gefoefeld bij het faillissement. “Hij barstte van ambitie, maar liet onbedoeld een financiële put achter”, pleit zijn advocaat.

Het Openbaar Ministerie was donderdag in de rechtbank van Gent niet mals voor Ladislas Leys. De flamboyante horecaondernemer wordt beschuldigd van gefoefel bij verschillende faillissementen. ‘Misbruik van vennootschapsgoederen’ en ‘verduisteringen van zijn actief’, luiden de beschuldigingen. Leys riskeert 20 maanden celstraf, 3.600 euro boete en een maximaal beroepsverbod van tien jaar. De procureur vorderde ook een verbeurdverklaring.

In de rechtbank sloeg Leys – bij monde van zijn advocaat – een mea culpa. “Met een gezonde ambitie is hij begonnen met ondernemen. Hij wou het niet, maar hij heeft een financiële put achtergelaten”, klonk het.

De zakenman was de bezieler van Holy Food Market. Hij transformeerde de Baudelokapel in de Ottogracht tot een hippe plek waar restaurateurs een ruimte kunnen huren, naar het voorbeeld van typische overdekte marktjes in Spanje en Mercado in Antwerpen.

Na twee jaar vertraging opent de zaak in 2017. Het concept krijgt veel media-aandacht en is een schot in de roos. Toch duurt het mooie liedje niet lang. Problemen met een huurder eindigen voor de vrederechter. In 2019 sluit de brandweer de overdekte markt wegens problemen met de brandveiligheid.

Mondaine levensstijl

Na enkele dagen gaat Holy Food Market weer open, maar een paar maanden later beslist Leys de zaak te verkopen wegens teleurstellende cijfers. Het veelbelovende project loopt af met een sisser. En zoveel jaren later krijgt de zaak een staartje voor de Gentse rechtbank.

Voor de faillissementen van Leys werden curatoren aangesteld. Die schetsen een vernietigend beeld. “De man maakt overal financiële putten, maar kan telkens opnieuw beginnen. De schuldeisers blijven in de kou staan terwijl hij met zijn levenswandel de meest mondaine plekken ziet.”

Voor de twee vennootschappen achter Holy Food Market gaat het over een schuld van 74.000 euro in totaal. Voor een ander vennootschap waarmee Leys de voorbije jaren een restaurant mee heeft uitgebaat en opdrachten in interieur en vormgeving heeft uitgevoerd, gaat het zelfs om 200.000 euro.

Volgens de procureur liet de zakenman een spoor van vernieling achter en bracht hij het economisch weefsel grote schade toe. “Daartegenover staat zijn decadente levensstijl. De man leeft rijkelijk boven zijn stand. Wat duidelijk is: deze man heeft lak aan al zijn verplichtingen als ondernemer.”

Verkrachting

Ladislas Leys is geen onbesproken figuur. In juni werd hij veroordeeld tot vier jaar cel met uitstel voor de verkrachting van een 19-jarige student. De rechtbank oordeelde dat het slachtoffer te dronken was om toestemming te geven. “Wijze lessen, maar ik ben niet kapot te krijgen”, reageerde de ondernemer toen.

Leys was donderdag niet persoonlijk aanwezig in de rechtbank. Hij liet zich vertegenwoordigen door advocaat Steven Vermandel. “Zijn ouders hadden een succesvolle zaak. Hij is een creatieve geest en wou ook ondernemen. Hij barstte van ambitie, maar had zich boekhoudkundig beter moeten laten omringen.”

De advocaat betwistte echter de tenlasteleggingen niet, maar vroeg de rechtbank wel om ze genuanceerd te bekijken. “Bijvoorbeeld het misbruik van vennootschapsgoederen. Er zijn stortingen naar zijn privérekening gebeurd, maar ook omgekeerd. Nooit wou hij die rekeningen pluimen.”

Werkstraf

De advocaat duidde ook hoe de Holy Food Market volgens zijn cliënt in slechte papieren kwam. Daarbij wees de zakenman vooral naar het ingevoerde circulatieplan in 2017. Foodstandhouders haakten daardoor af en dat heeft uiteindelijk de Holy Food Market 50 à 60 procent van de omzet gekost, aldus de zakenman.

Volgens de advocaat botste de zakenman op enkele tegenslagen. “Hij heeft daarbij echter nooit de boel willen bedotten, nooit. Zijn ouders hebben nog serieus geïnvesteerd. Zelf heeft hij ook 80.000 euro in de zaak gestoken om ze opnieuw gezond te krijgen, maar tevergeefs. Hij heeft gefaald en dat doet hem pijn.”

Op 18 januari valt het vonnis. Leys zijn advocaat stelde de rechtbank voor om hem een maximale werkstraf op te leggen. “Sindsdien zijn geen nieuwe inbreuken meer vastgesteld. Met die werkstraf kan hij iets goedmaken tegenover de maatschappij. Dat is zinvoller dan een celstraf.”

Lees ook

  • CommV
    22/01/2025
    Tuinen Ward Demyttenaere
    Maldegem
  • BV
    22/01/2025
    Oulkadi Transport
    Lanaken
  • VZW
    22/01/2025
    Abydos
    Gent