40d9302c-d7b3-11e8-a279-f3b534f7251c_web_scale_0.0333333_0.0333333__

Exclusieve frituur Sergio Herman officieel geopend

GENT – Vijf euro voor een bakje friet met verse mayonaise. “Maar je wordt even hartelijk behandeld als in mijn sterrenzaken”, belooft Sergio Herman. Vanaf vandaag is Frites Atelier op de hoek van de Groentemarkt en de Langemunt officieel geopend. “Ik hoop dat de Gentenaars mij niet gaan zien als die Hollander met zijn frieten“, aldus Herman, die zich na al die jaren meer Belg dan Nederlander voelt. “Wij gaan de stad omarmen. Hopelijk doen de Gentenaars dat ook met ons.”

Alsof een rockster kwam aangewandeld. Zo leek het gistermiddag op de Groentenmarkt toen Sergio Herman arriveerde bij zijn vijfde Frites Atelier, de tweede op Belgisch grondgebied. Alles was maar net op tijd klaar om van start te kunnen gaan. “We hebben twee nachten moeten doorwerken. Maar we wilden het afkrijgen op de afgesproken datum”, zegt vennoot Pieter Munten. Een huzarenstukje, want pas op 8 augustus werd begonnen met de verbouwing. Munten en Herman investeerden met hun bedrijf ongeveer 400.000 euro, maar ook de eigenaar van het pand stapte mee in het verhaal.

Sergio Herman wilde al langer in Gent aanwezig zijn. “Ik vind Gent een fantastische stad, waar ik ook een warme band mee heb. Mijn oom woonde hier en tijdens mijn jeugd kwam ik vaak bij hem op vakantie. Mijn ouders namen me vaak mee uiteten in de stad. Op dat vlak heeft gent de voorbije jaren een grote sprong vooruit gemaakt. En ik ben blij dat ik daar nu deel van kan uitmaken.”

Meer dan een gewone frituur

Of je dit nu een echte frituur kan noemen? “Ja,” zegt Herman, “maar toch zijn we anders. Frieten zitten in jullie DNA. In dit land en deze stad zijn veel plekken waar je lekkere frietjes kan eten. Maar je mist vaak het gevoel van hier wil ik even blijven want het is tof en gezellig. Hierin zit het geheim van ons concept: we serveren een lekker product, maar er is ook leuke muziek en toffe bediening.”

Vegan

De opening in Gent is belangrijk in de expansie van de jonge keten. “Dit is veruit onze grootste vestiging, met op de eerste verdieping nog eens 48 zitplaatsen.” Daarom is de kaart ook ruimer dan in de eerste vestigingen. “Hier serveren we ook een burger. Twee zelfs: er is een vegan-versie met aubergine, omdat we weten dat de vegetarische cultuur leeft in Gent. Trouwens ook de frietjes worden gebakken in plantaardige olie.”

Het Frites Atelier zal elke dag open zijn, van 10.30 tot 22.30 uur. Er is een team van 35 mensen samengesteld om de zaak te runnen. Het management is Nederlands, de werknemers zijn Gentenaars en jobstudenten.

© Foto’s: Frederiek Vande Velde