Na een vakantiewoningenstop, een hogere verblijfsbelasting en het beperken van cruises komt er nu ook een hotelstop in Gent. Dat besliste de Stad in een nieuwe visietekst over toerisme, die vrijdag gepubliceerd werd en in november besproken wordt door de gemeenteraad. Voor de bestaande hotels en de nieuwe hotelkamers die al vergund zijn, verandert er niets. Maar een nieuw hotel bouwen met meer dan zestien kamers in het centrum, grofweg afgebakend door de kleine ring, wordt verboden.
Enkel voor moeilijk ontwikkelbare panden, zoals beschermd erfgoed, blijft een uitzondering mogelijk als bijvoorbeeld wonen of werken er niet mogelijk is. Daarnaast werd beslist om elke twee jaar een onderzoek te doen naar de draagkracht van de stad rond toeristische groei. De Stad wil met de maatregel een beter evenwicht bereiken tussen bewoners, toeristen en andere functies, en een betere ruimtelijke spreiding van die toeristen.
Leefbaarheid in gevaar
De laatste jaren werden immers honderden nieuwe hotelkamers vergund in Gent: het aantal bedden in toeristische accommodaties steeg tussen 2017 en 2022 met 42 procent, en 59 procent daarvan ligt in de historische kern. Tegelijk is er ook al even sprake van een hotelstop in het stadscentrum. In 2021 had schepen van Toerisme Bram Van Braeckevelt (Groen) het plan opgevat om de ‘hotelboom’ van toen in te perken. Wonen zou voorrang moeten krijgen op hotelovernachtingen, klonk het.
Bij de Gentenaars leeft namelijk het idee dat de duizenden toeristen de leefbaarheid in de stad in gevaar brengen. Uit een recent onderzoek bleek dat een grote meerderheid (66 procent) het centrum overvol vindt door het toerisme, terwijl dat in 2019 nog maar 42 procent was. Ook vanuit de sector kwamen signalen dat nieuwe hotelkamers wogen op bestaande hotels, zeker in de nasleep van de coronacrisis.
Geen overtoerisme
“De Stad Gent wil het centrum niet opgeven aan overtoerisme”, zegt Van Braeckevelt. “Nieuwe aanvragen voor hotels zullen in het centrum niet meer kunnen. Hiermee houden we rekening met de draagkracht van onze stad en de Gentenaars. Tegelijk stimuleren we de pyjamatoeristen om de platgetreden paden te verlaten en andere wijken te verkennen.”
In de buurten rond Gent-Dampoort, Gent-Sint-Pieters en The Loop zijn er volgens de Stad wel nog mogelijkheden voor extra hotelkamers. “Verblijfstoeristen nemen immers de tijd om het diverse aanbod in Gent te ontdekken”, zegt Van Braeckevelt. “Ze besteden gemiddeld 163 euro per dag en hebben op die manier van alle bezoekers de grootste economische meerwaarde voor de stad. De toeristische sector zorgt voor zo’n 7.000 jobs.”