Stop genoeg Foto: if, Engie

Engie en Katoen Natie willen hoogste windmolens van België bouwen, maar buurt verzet zich: “Het is genoeg geweest”

Engie en Katoen Natie willen in de Gentse haven vier windmolens van 266,5 meter hoog bouwen, de hoogste van België. Maar het project sleept al tien jaar aan. Buurtbewoners blijven zich verzetten, ook al werd het plan meermaals aangepast. “Het is genoeg geweest.”

Vier windturbines waarvan de wieken tot 266,5 meter hoog reiken, met een rotordiameter van 177 meter. Dat plan leggen Engie en Katoen Natie op tafel voor het Skaldenpark in de Gentse haven, een zone die grenst aan Desteldonk en Oostakker. Het worden de grootste windmolens van het land. Ze zullen jaarlijks 70,5 GWh opwekken, oftewel het jaarverbruik van 20.000 gezinnen.

Lees ook: Valse start voor nieuwe, peperdure zeesluis naar Gentse haven: “Bijkomende werken nodig om 100 jaar te kunnen meegaan”

Het project heeft al een lange voorgeschiedenis. Al in 2013 dienden Engie en Katoen Natie een aanvraag in, toen nog voor dertien windmolens. Ze kregen een vergunning, maar de buurt tekende verzet aan wegens geluidsoverlast. Het plan werd aangepast naar acht turbines. Opnieuw kwam er een vergunning, opnieuw een juridische procedure.

Maximale leefbaarheid

Na overleg werd beslist om het dossier nu aan te passen naar vier windmolens. “Met de huidige technologie kunnen we met hogere windmolens meer elektriciteit opwekken”, zegt projectleider Jonas Segers van Engie. “Die staan verder af van de woningen en brengen door hun hoogte minder geluidsoverlast met zich mee. Er is veel overleg geweest en wij hadden een maximale leefbaarheid voor de buurt voor ogen.”

Engie en Katoen Natie dienden een nieuwe vergunningsaanvraag in voor dat plan. Het openbaar onderzoek loopt, en zal ook bezwaarschriften opleveren. Buurtbewoners blijven immers protesteren. “We moeten al veel overlast verdragen”, zegt Hilde Verniers, die spreekt in naam van het actiecomité. “In onze buurt staan al veel turbines. Het is genoeg geweest.”

Buurtbewoners protesteren tegen de plannen voor de bouw van vier nieuwe windmolens. Foto: IF

Buurtbewoners vrezen voor extra slagschaduw en geluidsoverlast. “Straks zijn we volledig omsingeld”, zegt Verniers. “Zo’n windmolen vlakbij, dat is alsof een vliegtuig continu boven je hoofd blijft hangen. Sommige bewoners vrezen dat hun huis minder waard wordt. Wij vragen dat de Stad Gent een negatief advies geeft. Wij hebben toch ook recht op een leefbare buurt?”

Prioritair gebied

Het kabinet van Milieuschepen Tine Heyse (Groen) geeft geen commentaar tijdens het lopende openbaar onderzoek. Engie toont begrip voor de buurtbewoners. “Wij blijven daarom in overleg gaan”, zegt Segers. “Maar de Gentse haven is volgens de Vlaamse overheid wel een prioritair gebied om windturbines te plaatsen. Vroeg of laat wordt het dan ook ingevuld.” 

De vier windmolens hebben een maximale tiphoogte van 266,5 meter. Foto: Engie

Segers spreekt van een moeilijke evenwichtsoefening. “Uit respect voor de buurt hebben we het plan aangepast van acht naar vier windmolens. We volgen de strenge regels voor geluid en slagschaduw. Je mag bijvoorbeeld per huis jaarlijks acht uur slagschaduw hebben of 30 minuten per dag. Wie aan die limiet zit, zal nooit extra slagschaduw krijgen.”

Dure energie

Tegen 20 februari moet de Vlaamse regering een beslissing nemen. Als die groen licht geeft, kunnen Engie en Katoen Natie starten. De voorbereidende werken duren een half jaar, de bouw zelf een jaar. Tegen 2027 zouden de windmolens gebruik kunnen worden genomen.

Engie benadrukt het belang van nieuwe windturbines in België. “De transitie naar duurzame energie is volop bezig”, zegt Segers. “Maar de vraag is groter dan het aanbod. Niemand wil ook terug naar de situatie van twee jaar geleden, met de hoge energieprijzen. We moeten daarom zelf in onze energiebevoorrading voorzien.”

Simulatiebeeld: zo zouden de nieuwe windmolens in het Skaldenpark in de Gentse haven eruit moeten zien. Foto: Engie