De oplossingen van Ekopak bieden industriële klanten de mogelijkheid om hun waterverbruik uit het openbare net op een duurzame, betrouwbare en rendabele manier significant te verlagen. Ekopak focust daarbij op een optimalisatie van het watergebruik met behulp van containerwaterzuiveringsunits die netonafhankelijke waterbronnen zoals regen-, oppervlakte- en/of afvalwater omzetten in zuiverder water. De klant kan deze op zijn beurt gebruiken en herbruiken in de industriële processen.
Om de verdere toekomstige groei van Ekopak te ondersteunen, is de investering in een nieuw bedrijfspand noodzakelijk. Het gebouw wordt gerealiseerd op een terrein van 2,1 ha. Het omvat kantoren en een fabrieksatelier om zo de verschillende teams van Ekopak tewerk te stellen.
Gebouw van de toekomst
Het huidige hoofdkantoor van Ekopak in Tielt, het kantoor in Gent en het magazijn in Roeselare zullen samengebracht worden in één pand. Het Ekopak kantoor in Genk zal blijven bestaan. Het bedrijfsgebouw, ontworpen door Vandriessche Architecten, is een knipoog naar de toekomst en omvat alles om volledig zelfvoorzienend te zijn op vlak van energie en waterverbruik.
Ekopak streeft naar een duurzaam gebouw dat verder gaat dan de stedenbouwkundige voorschriften. Het gebruik van milieuvriendelijke bouwmaterialen en het opwekken van energie uit hernieuwbare bronnen (zonnepanelen, warmtepomp) staan voorop. De overschotten van de opgewekte elektriciteit worden dan weer gebruikt voor de slimme laadpalen van het elektrisch wagenpark. We spreken van een energiepositief gebouw aangezien Ekopak meer energie zal opwekken dan het zal verbruiken.
Als specialist in waterbehandeling en recyclage, zal Ekopak het hemelwater opvangen en hergebruiken. Het sanitair afvalwater zal na behandeling ook gerecupereerd worden.
Extra focus op duurzaamheid
Pieter Loose, CEO Ekopak: “We zijn sinds enkele jaren sterk gegroeid en dit nieuwe bedrijfspand is nodig om verdere groei te ondersteunen. We willen onze focus naar duurzaamheid versterken en zijn trots dat we een volledig ‘self sustainable’ en CO2-neutraal bedrijfsgebouw kunnen realiseren, volledig onafhankelijk van het net. Dit wordt de norm naar de toekomst.”
Stan Vandriessche, Vandriessche Architecten: “Als energiebewust en geëngageerd bureau zijn we blij om dit ambitieus en uitdagend project voor Ekopak te kunnen vormgeven. Ekopak is een voorloper inzake maatschappelijk verantwoord ondernemen en dit nieuw bedrijfsgebouw zal hun identiteit uitstralen en versterken. We realiseren het programma in een gevatte vorm waarbij evenveel aandacht uitgaat naar een doordachte architectuur in de specifieke context als naar het welbevinden van de mensen die er gebruik van zullen maken.”
Teller staat op 31
Met de komst van Ekopak staat de teller in De Prijkels vandaag op 31 toewijzingen sinds 2018. In 2022 wil Veneco het laatste perceel verkopen en de bouwwerken op het lokaal bedrijventerrein volop van start laten gaan.
Danny Claeys, burgemeester Nazareth en voorzitter van Veneco: “Ekopak brengt een hoge werkgelegenheid met zich mee. Zo zetten een 100 extra werkkrachten hun schouders onder duurzaamheid op het bedrijventerrein en op maatschappelijk vlak.”