Alsof er in Denderleeuw en omstreken geen enkel andere winkel open is op dinsdag. Zoveel volk was aanwezig bij de opening van de grote Delhaize. Nochtans was de winkel amper één dag gesloten geweest om van een geïntegreerde winkel naar een volledig zelfstandige onderneming over te gaan. Toch werd de winkel dinsdagmorgen geopend alsof het een gloednieuwe vestiging betrof. Zelfs de burgemeester kwam ondernemers Stijn Van Der Weeën (37) en Laure Misseeuw (37) de hand schudden en gelukwensen.
Moederbedrijf Delhaize was nochtans zichtbaar zenuwachtig. Er was veiligheidspersoneel opgetrommeld om de ingang en de parking nauwlettend in het oog te houden en ook de lokale politie had een combi afgevaardigd. Na zeven maanden strijd met vakbonden maar ook met extreemlinkse bewegingen, was het moeilijk te voorspellen hoe de heropening zou verlopen. Maar iedereen kon opgelucht ademhalen, van vandalisme of protestacties geen sprake. En de socialistische vakbond BBTK zakte zelfs af naar Denderleeuw met een geschenk en een uitgestoken handen naar de nieuwe uitbaters.
Stijn Van Der Weeën was zichtbaar onder de indruk van de belangstelling. “Er komt veel op ons af, maar de sfeer zit alleszins goed en wij hebben echt veel goesting”, zegt de ondernemer bij wie Delhaize in het bloed zit. Zijn grootvader opende al een superette in Denderleeuw, zijn ouders gingen ondernemen onder de vlag van Delhaize. En samen met vrouw Laure runnen ze nu al die kleinere Proxy Delhaize in de gemeente. “Je kan dus wel zeggen dat we enorm geloven in het project. Anders waren we er ook niet aan begonnen.” Nochtans kreeg de zaak deze zomer ook te maken met tegenslag: vandalen bekladden de gevel en een dreigbrief aan het adres van het koppel voorspelde nog meer acties. “Wij zijn toen enorm geschrokken”, zegt Misseeuw. “Maar je mag daar niet bij blijven stilstaan. We zijn toen ook spontaan door veel mensen aangesproken, ook door de vakbond, om te zeggen dat ze niet achter die boodschap stonden. We voelden ons gesterkt.”
Onderbemand
De twee nieuwe uitbaters namen het bestaande 70-koppige team volledig over. En na zeven maanden onrust lijkt ook het personeel klaar om de bladzijde om te slaan. “Het voelt toch alsof er een gewicht van onze schouders valt”, zegt Sarah D’hoe (28) die al tien jaar in deze winkel aan de slag is. “Het is echt niet leuk geweest de voorbije maanden. Wij zijn een tof en hecht team, maar als er zo heel de tijd een donkere wolk hangt, is het moeilijk om positief te blijven. Nu is het tenminste concreet en kunnen we weer verder. Ik zie al dat de rekken beter gevuld geraken, waardoor de klanten minder klagen en wij natuurlijk beter kunnen werken. En als er problemen zijn, kunnen we rechtstreeks bij de baas aankloppen, want die loopt hier voortaan ook rond. Dat geeft wel een boost.”
“Als er problemen zijn, kunnen we rechtstreeks bij de baas aankloppen, want die loopt hier voortaan ook rond. Dat geeft een boost”
Sarah D’hoe
De laatste weken draaien Van Der Weeën en zijn vrouw al mee op de vloer en dat hebben de personeelsleden gemerkt. “Ze maken er een punt van om iedereen schouderklopjes te geven. Dat voelt goed”, zegt ook beenhouwer Erwin Nevens (53) die er al een carrière van 31 jaar bij Delhaize heeft opzitten. “Ik geloof in het concept. Stijn wil de beenhouwerij hier nog verder uitbouwen. En ik heb er al een collega bijgekregen. In plaats van onderbemand te zijn, zitten we nu goed.”
Grote veranderingen zijn er nog niet gepland. Toch is het aan de ondernemers om van deze grote Delhaize ook een rendabele winkel te maken. “Onze focus nu is het personeel. Zien dat iedereen goed meedraait en op zijn plaats zit. Wij staan ook veel dichter bij hen omdat we hier zelf aanwezig zijn. Dat is toch een verschil met een grote firma”, zegt Van Der Weeën. “Vervolgens kunnen we kijken naar aanpassingen. We zouden bijvoorbeeld graag nog meer inzetten op lokale producten. En ook zondagsopeningen zouden mogelijk in de toekomst realiteit kunnen worden. Maar enkel met zij die dat willen uiteraard, we gaan niemand verplichten om op zondag te werken.”
Vier Delhaizes per week
Deze week heropenen de Delhaizes in Denderleeuw, Bouffioulx, Izegem en Nivelles. En daar komen er volgende week nog enkele bij. Voor 51 van de 128 Delhaizes werd ondertussen een nieuwe eigenaar gevonden.
Komende weken zullen er telkens een viertal per week ‘heropend’ worden onder het zelfstandige statuut. Tot de eindejaarsperiode, dan komt er een pauze in de operatie. “De eindejaarsperiode is té belangrijk voor elke winkel om grote veranderingen door te voeren. Daarom dat we op dat moment een pauze inlassen. In het nieuwe jaar zullen er dan opnieuw verzelfstandigde winkels opengaan”, klinkt het. Elke winkel heeft zo’n 10 weken de tijd nodig om van een geïntegreerde Delhaize naar een zelfstandige winkel te gaan. De keten hoopt tegen het einde van 2024 alle 128 vestigingen te hebben verzelfstandigd.
Toch is nog niet alles in kannen en kruiken. Na zeven maanden strijd met de vakbonden lijkt er nu een nieuw strijdveld in de maak. Dit keer met de bestaande ondernemers. Delhaize wil alle zelfstandigen een nieuw contract onder de neus schuiven. Daarin wordt volgens Unizo-organisatie Buurtsuper het ondernemerschap zwaar beperkt. Delhaize ontkent dat er geraakt wordt aan de vrijheid van de ondernemers, maar wil wel uniformiteit doorheen de vestigingen. Meer dan honderd zelfstandigen hebben zich ondertussen verenigd tegen die nieuwe contracten. Daar wordt deze week nog over samengezeten.