Drempelloos Dendermonde Ook bij notariaat Van der Biest en Lanckman ligt voortaan een hellend vlak. Foto: svov

Eerst maakte project al 67 horeca- en handelszaken extra toegankelijk, nu richt het zich ook op vrije beroepen

Dankzij het project ‘Drempelloos Dendermonde’ zijn al 67 handels- en horecazaken toegankelijk door middel van een hellend of bellend vlak voor rolstoelgebruikers. Nu spreekt de organisatie ook de vrije beroepen aan.

In 2021 lanceerden Dito vzw en de stad het project ‘Drempelloos Dendermonde’. “Het ging van start na een toegankelijkheidsscreening door de Welzijnsraad van de handels- en horecazaken op en rond de Grote Markt”, zegt schepen van Welzijn Tomas Roggeman (N-VA). “Het doel is om lokale handelaars te helpen hun zaak toegankelijker te maken voor mensen met een beperkte mobiliteit, zoals rolstoelgebruikers, mensen met een scooter, rollator of looprek. Ook wie met een kinderwagen op stap is, raakt dan vlotter over de drempel.”

Rolstoelgebruikers kunnen ook bij de notaris binnen dankzij het hellende vlak. Foto: svov

Dankzij de samenwerking, die nog loopt tot 2025, zijn er de afgelopen jaren al 67 handelszaken toegankelijker gemaakt met mobiele en compacte aanpassingen, zoals hellende of bellende vlakken. Het nieuwe vlak ligt aan het notariaat Van der Biest en Lanckman.

“We willen het project een extra impuls geven door het opnieuw onder de aandacht te brengen bij handelszaken en vrije beroepen”, zegt Rinus Van Nieuwenborgh van Dito. “Ook vrije beroepen kunnen gratis gebruikmaken van onze dienstverlening, die start met een gratis toegankelijkheidsscreening en advies, gevolgd door een vrijblijvende offerte rond mobiele toegankelijkheidsaanpassingen.”

Subsidie

Voor lokale handelaars en horeca-uitbaters voorziet de stad in een subsidie van 7.500 euro per jaar. “Daarnaast biedt een flyer met tips extra ondersteuning bij de omgang met of begeleiding van minder mobiele mensen”, zegt schepen van Middenstand Dieter Mannaert (CD&V).