GENT – Stel jij je soms de ook vraag hoe je een hectisch leven moet combineren met gezond koken? Hoe al die werkende ouders het klaarspelen om elke dag te gaan werken, sporten, hun sociaal leven onderhouden én dan nog eens een gezonde en evenwichtige maaltijd op tafel te toveren? Stefanie Baert van Foodlove bundelde al haar tips in het handige boek: Ready, set, go! dat sinds 8 juni te vinden is in verschillende horecazaken en boekhandels.
“Mijn boek combineert twee van de grootste struggles die mensen tegenwoordig bezighouden”, legt Stefanie Baert uit. “We hebben het zo druk en willen alles altijd zo makkelijk en snel mogelijk doen, maar aan de andere kant vinden we het ook belangrijk om gezonder en fitter te leven. In Ready, set, go! toon ik aan dat je, met de juiste voorbereiding, een hele week gezond kan eten.”
Van mealpreppen op zondag en freezer-friendly food, tot makkelijke éénpansgerechtjes en koken uit de voorraadkast. Ieder hoofdstuk gaat ze in op een andere oplossing. “Ik toon onder andere hoe je in het weekend heel wat ingrediënten kan klaarmaken die je dan door de week kan combineren in verschillende gerechten. Zo hoef je geen drie dagen na elkaar hetzelfde te eten, maar creëer je drie totaal verschillende gerechten op basis van dezelfde ingrediënten.”
Voordelen van mealplanning
Mealplanning biedt heel wat voordelen volgens Stefanie. “Je bespaart heel wat tijd door het op voorhand uitkiezen van recepten, inkopen doen en mealpreppen voor verschillende dagen. Je bespaart ook geld door ingrediënten in bulk te kopen voor meerdere gerechten. Je zal heel wat minder food waste hebben op het einde week door de restjes in je koelkast te gebruiken. Je komt uit je comfortzone en maakt eindelijk eens iets anders dan de tien gerechten die je momenteel on repeat klaarmaakt. Ten slotte zal je minder vaak voor lastminute luie oplossingen kiezen zoals pizza of Chinees.”
Foodlove
Een vijftal jaar geleden begon Stefanie Baert met Foodlove. “Hoewel velen denken dat dit enkel een blog is met receptjes, gaat het om veel meer dan dat. Ik geef kookworkshops waarin ik toon hoe je gemakkelijk lekker en gezond kan koken. Voor mij draait het niet om calorieën tellen of vermageren, maar maar om zoveel mogelijk energie uit eten te halen waarmee je je batterijen terug kan opladen.”
Daarnaast organiseert Stefanie ook food tours waarbij ze mensen rondleidt in Gent en interessante nieuwe eetplekjes leert kennen. Ten slotte doet ze ook foodfotografie in opdracht van verschillende klanten en biedt ze workshops foodfotografie aan.
Videokanaal
Haar eerste boek Ready, set go! heeft Stefanie dan ook helemaal zelf in elkaar gestoken met eigen recepten en foto’s. “Het boek is eigenlijk heel persoonlijk en staat vol met dingen die ik zelf graag maak en eet”, zegt ze. Naar de toekomst toe zou Stefanie graag aan een videokanaal werken om hetgeen ze in haar boek vertelt nog duidelijker te maken. Ook een tweede boek sluit ze niet uit. “Al zal dat nog niet voor meteen zijn. Ik wil de reacties op mijn eerste boek opvolgen en van daaruit verder werken. Voor mij is het belangrijk dat mijn boek de mensen echt helpt.”
Foto links: © The Fresh Light