Frank betrok begin jaren ’90 een klein atelier in de verlaten textielfabriek Saffre aan de Dijkstraat in Oudenaarde. Hij was verkoper van industriële reinigingsmiddelen, maar stelde zijn eigen producten in vraag.
“Het ging om zware producten die niet alleen ongezond of zelfs gevaarlijk waren voor de gebruiker, maar die ook een grote impact hadden op het milieu”, vertelt Frank. “Ecologisch reinigen was toen nog geen hot topic. Ik haalde inspiratie bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, die reinigingen deed met droogijs. Ik ben dan zelf gaan experimenteren. Met vallen en opstaan kon ik de techniek verder uitwerken en onze machines op punt stellen voor de industrie.”
Hogedrukreiniger zonder water
“Je zou de techniek kunnen vergelijken met die van een hogedrukreiniger, met het grote verschil dat er geen water aan te pas komt en dat je ook niets kan beschadigen”, legt Ecotrust-ingenieur Els Coppens uit. “Bij droogijsstralen projecteren we geen waterstraal, maar CO2-deeltjes met een temperatuur van -78°C. Na botsing met het oppervlak vergast het ijs meteen en komt het vuil los. Het enige wat op de grond ligt, is het vuil, want water en chemicaliën komen er niet aan te pas. Daardoor kunnen we met droogijsstralen bijvoorbeeld ook de binnenkant van elektriciteitskasten reinigen, zelfs onder spanning.”
Ecotrust is gevestigd in het Bedrijvencentrum Vlaamse Ardennen in Melden en stelt tien mensen tewerk. Ze reinigen machines in fabrieken, maar ook enkele blikvangers. “Zo hebben we onder meer de monumenten bij het Graf van de Onbekende Soldaat en de beelden bij de Temsebrug hun oorspronkelijke glans teruggegeven”, vertelt Els.