Old Typewriter and Computer Overhead shot of and old fashioned desk with typewriter and quill pen back-to-back with a modern set up with laptop computer, tablet and cell phone, (Phone and Tablet created in Photoshop - not real)

Dynamisch sparen, een interessant alternatief voor het spaarboekje

Waar moet u met uw spaarcenten heen nu het spaarboekje amper nog geld opbrengt? De financieel adviseurs van Strategica laten u kennis maken met de voordelen van dynamisch sparen.

Het spaarboekje lijkt zijn glans definitief kwijt. Nu de rente een historisch dieptepunt heeft bereikt, is er helemaal geen reden meer om uw geld nog op een spaarboekje te parkeren. Voor gereglementeerde spaarboekjes is het wettelijk minimum vastgesteld op 0,11 procent. Dat betekent dat wanneer u gedurende één jaar 10.000 euro op een spaarrekening plaatst, u daar welgeteld 11 euro aan verdient. Bovendien holt de inflatie de waarde van uw opbrengst helemaal uit. Jaarlijks kennen wij een muntontwaarding van ongeveer 2 procent. Uw 10.000 euro is na dat jaar dus nog maar 9.800 euro waard.  

Beleggen, een andere manier van sparen

Zeggen we daarmee dat u uw spaargeld maar beter kunt opsouperen? Helemaal niet. Het spaarboekje heeft vandaag zeker nut, vooral dan als buffer. Ieder van ons houdt best een spaarpotje achter de hand om op korte termijn onvoorziene kosten te dekken. Bovendien geeft zo’n buffer financiële gemoedsrust.

Wel is duidelijk dat u beter niet al uw spaargeld op uw spaarboekje laat staan. Een interessant alternatief is dynamisch sparen. In dat geval stort u maandelijks een bedrag in een korf van beleggingsfondsen, afgestemd op uw persoonlijk beleggersprofiel. Zeker in gevoelige beursjaren heeft zo’n spaarformule zijn dienst al bewezen. Doordat u systematisch instapt en belegt, geniet u op jaarbasis van een uitgevlakte gemiddelde aankoopkoers. U schakelt zo iedere emotie uit als het over beleggen gaat. Ook de flexibiliteit van zo’n spaarplan is een troef: elke maand opnieuw kunt u beslissen om de spaaropdracht on hold te zetten of om het bedrag en de spaarfrequentie aan te passen.

Spaarboekje vs. spaarplan: dit is het verschil

Laten we eens de proef op de som nemen en uitrekenen hoe groot het verschil in opbrengst is tussen een spaarrekening en een spaarplan.

Stel dat u maandelijks via een klassieke spaarrekening 100 euro spaart aan een gemiddeld rendement van 1 procent, dan heeft u na vijf jaar 6.149,21 euro. Houden we daarbij nog rekening met de gemiddelde inflatie van 2 procent, dan ‘ontspaart’ u eigenlijk 152,68 euro ten opzicht van de koopkracht. Op tien jaar is dit al opgelopen tot 647,59 euro.

 

Als u maandelijks dezelfde spaarinspanning levert in een spaarformule met een gemiddeld rendement van 4 procent, dan heeft u na vijf jaar 6.617,90 euro en spaart u 316,01 euro ten opzicht van de koopkracht. Na tien jaar is dat zelfs al 1.409,91 euro.

Conclusie: Hoe langer de looptijd van uw dynamisch spaarplan, hoe groter de kracht van uw spaarplan en hoe beter u tegen inflatie beschermd bent.

Opnieuw investeren?

Nog interessanter wordt het wanneer u uw verzamelde rendement jaarlijks opnieuw gaat investeren. Daardoor haalt u rendement op rendement. Hoe langer de looptijd van uw belegging, hoe groter het kapitalisatie-effect. De kracht van tijd én het kapitalisatie-effect zorgen voor een dubbele win-win.

Sparen voor de kleinkinderen

Tot slot is het nuttig om te weten dat u bij een spaarplan ook met een derdenbeding kunt werken. Is het vermogen dat u spaart bijvoorbeeld voor uw kleinkind bestemd, dan kan u meteen een begunstigingsformule aan uw plan koppelen. Het opgebouwde kapitaal wordt dan op een vastgestelde datum aan de begunstigde uitbetaald. Als opdrachtgever heeft u tot de datum van uitkering de controle over het spaarplan. Tot voor het einde van de vervaldag kunt u het derdenbeding herroepen en het kapitaal aan uzelf uitkeren.

Voor meer info over het spaarplan, kan u altijd terecht bij de adviseurs van Strategica. Indien gewenst werken zij een volledig plan op uw maat uit.