Drukkerij Roose uit Dendermonde zet volop in op 3D-printen. “De verdere digitalisering is nu eenmaal niet tegen te houden”, zegt zaakvoerder Filip Roose. “Wij zijn dan ook al sinds 2008 bezig met 3D printen. Maar omdat de technologie nog niet genoeg bekend was bij de meesten en het materiaal van dat type printer (poeder) niet echt geschikt is voor veel industriële toepassingen, werd hij eigenlijk te weinig gebruikt.”
De jaren daarop begon Rik Roose, de vader van Filip, met het begonnen met het bouwen van een scanner, om op die manier voorwerpen en personen snel te kunnen scannen en dan uiteraard te printen. Die scanner bestond uit vele camera’s die op één exact moment een foto namen.
“Dat systeem was op zich heel goed”,zegt Filip Roose, “maar de nabewerking was immens. We zouden meer dan een dag werk hebben per persoon. Daarom zijn we voort blijven zoeken naar een oplossing. Uiteindelijk kwamen we uit bij de Artec 3D scanner, van een bedrijf dat zijn hoofdkantoor heeft in Luxemburg. Dat is een handheld die er uit ziet als een strijkijzer en die objecten kan scannen door er rond te gaan. Ondertussen zijn we ook de unieke verdeler van deze scanners geworden in België. De techniek die het bedrijf ontwikkeld heeft en verder blijft ontwikkelen is gewoon fantastisch.”
Geleidelijk aan raakt bekend dat mensen op die manier geliefde objecten, maar ook huisdieren of zichzelfs kunnen inscannen. “De redenen waarom mensen zichzelf laten inscannen”, geeft Filip Roose aan, “zijn heel uiteenlopend: een 3D selfie, communies en verjaardagen, de beeldjes voor op bruidstaarten, bekende personen, een beeld voor het nageslacht, bijvoorbeeld van de grootouders, als cadeau voor hun partner enzovoort. Iedereen die zichzelf de eerste keer in 3D is echt geschrokken door het waarheidsgetrouwe beeld. gegarandeerd. Het is een beetje hetzelfde effect dat je hebt als je voor het eerst je eigen stem hoort bij een opname. We hebben recent ook nog eens provinciaal gedeputeerde Jef Dauwe ingescand en uitgeprint en ook die was verbluft door het resultaat.”
Filip Roose zegt dat zijn drukkerij de specialiteit nog te weinig heeft bekendgemaakt maar verwacht dat daar vanaf 2015 verandering in komt. “Voorlopig hebben we nog maar enkele beurzen gedaan, wat flyers uitgedeeld, een eenvoudige website opgezet en wat acties opgezet op populaire events. Onze website wordt tijdens de feestdagen helemaal omgebouwd. Begin 2015 gaan we dan weer online, zodat we onze boodschap duidelijker kunnen verkondigen. Want naast het printen in poeder, verdelen we ook printers die andere materialen aankunnen, waaroner nylon, metaalpasata en zelfs chocolade. Daarbij hoort dan ook nog eens onze scanservice en de verkoop van de scanners.We merken dat het 3D printen op zich hard begint te gaan. Maar we hebben nog maar het topje van de ijsberg gezien. Ik ben er zeker van dat dit een ongelooflijke toekomst heeft en dat wij daar een mooi graantje van zullen kunnen meepikken.”