OPBRAKEL – De Vlaamse akker- en weidevogels hebben het zwaar te verduren. Intensieve landbouw zorgt ervoor dat er nog weinig geschikte plekken zijn om hun nesten met succes uit te broeden. Vindt die kievit dan toch een nestplaats? Dan is de kans groot dat het nest – met eitjes en al – wordt omgeploegd of verpletterd door een landbouwvoertuig. De oplossing: alle nesten lokaliseren en individueel beschermen. Maar daar is een enorme mankracht voor nodig. Tenzij … je een drone met warmtecamera inzet. En dat is precies wat de Oost-Vlaamse Wannes Dermout van plan is.
De achteruitgang van akker- en weidevogels zoals kieviten, grutto’s, veldleeuweriken en patrijzen is alarmerend, en dat terwijl ze van cruciaal belang zijn in het ecosysteem en de biodiversiteit van onze contreien. Om de achteruitgang een halt toe te roepen, is directe actie noodzakelijk: in samenwerking met landbouwers moeten alle broedplaatsen beschermd worden tot de kuikens het nest heelhuids verlaten. In de praktijk is het bijna onbegonnen werk om dit te realiseren.
Stakkers van de akkers
Wannes Dermout van het dronebedrijf Falcoflight uit Opbrakel wil daar iets aan doen. Hij wil zijn skills als dronepiloot inzetten om de bedreigde vogels, of zoals hij ze noemt: ‘de stakkers van de akkers’ te helpen beschermen. Dermout: “Het grootste probleem bij het beschermen van de akkervogels is het vinden van hun nesten. Het idee om een drone met warmtecamera in te zetten, lost dit probleem helemaal op. Als we eenmaal de nesten weten zitten, kunnen natuurverenigingen samen met de betrokken landbouwers de ideale omstandigheden creëren om het grootbrengen van de kuikens tot een succes te maken.”
Om dit te kunnen realiseren, startte Dermout het project Vogels in nesten op. Hij wil met deze growfunding-campagne een warmtecamera-drone en een speciale opleiding voor een deel bekostigen om het project te kunnen realiseren. De campagne loopt nog tot 31 januari.
Dermout: “De gegevens die we met de camera zullen verzamelen, vormen een schat aan informatie over de akker- en weidevogels. Hoe meer we over ze weten, hoe makkelijker het is om ze te beschermen. We zullen de gegevens ook gebruiken voor monitoring van soorten.”
Meer info: www.growfunding.be/Vogelsinnesten