Afbeelding2 Foto Dripl

Dripl plaatst als eerste verpakkingsvrij alternatief voor frisdrankautomaten op de campus

GENT - Op vraag van studenten en medewerkers lanceert UGent als eerste onderwijsinstelling in Vlaanderen een duurzaam alternatief voor klassieke frisdrankautomaten. Voor die primeur werkt de universiteit samen met Dripl, de start-up die een verpakkingsvrije en energiezuinige drankautomaat ontwierp. In een eerste fase test UGent de Refill Point uit op twee campussen. Na een jaar hoopt de instelling uit te breiden naar andere faculteiten.

Zowel studenten als personeelsleden van UGent waren al langer vragende partij voor een duurzaam alternatief voor de klassieke frisdrankautomaten op de campussen. Het verzoek kwam uiteindelijk terecht bij Green Office, dat instaat voor de uitvoering en aansturing van het duurzaamheidsbeleid binnen de universiteit.

“Zo kwam de verpakkingsvrije drankautomaat van Dripl in beeld”, zegt Greet Persoon, Milieuadviseur Water bij UGent. “Het idee vonden we meteen fantastisch. En ook de gedrevenheid en kennis van het team lieten een positieve indruk na.”

Afvalarm

“Per Refill Point bespaart de universiteit jaarlijks gemiddeld 20.000 wegwerpverpakkingen”, zo vertelt Colin Deblonde, co-founder en CEO van Dripl. “Dat gaf de doorslag voor UGent, net als de energiezuinigheid van de automaat. In tegenstelling tot een klassiek toestel, koelt de Refill Point enkel het water dat toestroomt.”

Voor Dripl betekent de samenwerking met UGent een terugkeer naar waar het allemaal begon, want co-founder Colin Deblonde is zelf oud-student. “Onze allereerste locatie was UGent. Daar hebben we in 2020 ons prototype neergezet. We hebben toen ons idee gevalideerd en veel positieve reacties gekregen van studenten. Daarna zijn we ons meer gaan focussen op de werkvloer, maar door de aanhoudende vraag vanuit onderwijscampussen gaan we na of we ook daar een grote impact kunnen creëren.”

Co-founder Colin Deblonde. Foto Dripl

Bewustwording

De Refill Points van Dripl komen in eerste instantie op campus Blandijn en campus Coupure terecht. Na een jaar beslist UGent over de uitbreiding naar andere sites. “Als de studenten het initiatief enthousiast onthalen en andere faculteiten ook interesse tonen, dan spreken we vanuit de afdeling Milieu van een succes”, besluit Greet Persoon. “Bovendien willen we met de verpakkingsvrije automaten inspelen op bewustwording. Ze laten zien dat je evengoed snel iets kan drinken zonder een extra afvalproduct uit de muur te halen.”