Ze zijn zeldzaam: de handelszaken met bijna anderhalve eeuw op de teller, die alle horecatendensen, nieuwe ontwikkelingen, economische revoluties en –vooral- de globalisering overleefd hebben.
“Maar we kennen het klappen van de zweep”, vertelt Werner Dullaert (78) die als telg van de brouwersfamilie Dullaert uit Sint-Gillis-Waas de horecamicrobe met de paplepel mee kreeg.
“Natuurlijk hebben we het landschap zien evolueren”, vertelt Sophie. “Het assortiment is gigantisch uitgebreid. Werd er in het verleden enkel over Franse en Italiaanse wijnen gesproken, dan gaat het nu over wijnen uit de hele wereld. De laatste jaren nemen de verschillende soorten gin en whisky’s een steeds grotere plaats in, net als het steeds toenemende aantal alcoholarme of alcoholvrije producten.”
15.000 dranken
“Gelukkig konden we onze zaak de voorbije jaren uitbreiden, waardoor we nu over ruim 2.500 vierkante meter oppervlakte spreken. Onze cosy whiskycorner is één van de blikvangers maar ook de vele topwijnen lokken klanten uit heel het land.”
Bij De Vidts worden meer dan 15.000 dranken, bieren, sterke dranken, champagnes en aanverwante artikelen verkocht.
“Alle dranken die hier liggen hebben we ooit zelf geproefd. We hebben ons doorheen de jaren ook steeds bijgeschoold om onze klanten het allerbeste advies te geven”, zegt Stephanie Van de Sompel, Sophie’s dochter en de opvolging van het familiebedrijf. “Daarin onderscheiden we ons van de grootdistributie. Veel producten zijn exclusief bij ons te vinden. Ik geloof dan ook in de toekomst en ben daarom met volle enthousiasme mee in het bedrijf gestapt. Met de bedoeling om het minstens nog 150 jaar verder te laten bestaan.”
Zaterdag 22 oktober is het grote publiek welkom om mee de verjaardag te vieren. Tientallen wijnboeren, champagnehuizen of verdelers van sterke dranken organiseren er degustaties. Tussendoor is er heel wat animatie voor jong en oud.