DongleApps, een bedrijf uit Oudenaarde, ontwikkelde een toestel om het rijgedrag van jongeren op te volgen. Wanneer zoon of dochter te snel rijdt, krijgen de ouders meteen een mail of sms. “We hebben het toestel, dat we de naam RookieDongle hebben meegegeven, gedurende twaalf maanden intensief getest”, legt mede-oprichter en CEO Christophe Neyt uit. “Vanaf nu is het toestel zowel online als bij deelnemende garages te koop.”
Karin Genoe, afgevaardigde bestuurder van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid, heeft haar volledige steun aan RookieDongle toegezegd. De RookieDongle wordt in januari op het Brusselse Autosalon aan het grote publiek voorgesteld.
De RookieDongle registreert tijdstippen, posities en snelheden van de rijdende zoon of dochter en vergelijkt deze in real time met de geldende snelheidslimiet. Wanneer de limiet wordt overschreden, ontvangen de ouders meteen een mail of sms. Zij kunnen steeds via hun smartphone, tablet of computer nagaan waar hun kind zich bevindt. Er is een modus voorzien die al die informatie voor de ouders verbergt wanneer er geen snelheidslimieten worden overschreden.
Christophe Neyt: “Wanneer de Stealth Mode is geactiveerd krijgen ouders van jonge chauffeurs die voorzichtig rijden geen informatie: het is een manier om het goede rijgedrag van de jongere te belonen.”
De ontwikkelaars zijn er zeker van dat hun toestel jonge chauffeurs en hun passagiers beschermt. Paul Janssens van DongleApps: “Dagelijks zijn er zware en dodelijke ongevallen met jonge bestuurders. Vaak zijn zij het gevolg van een overdreven of onaangepaste snelheid. Het is gelukt om de opinie te veranderen over rijden onder invloed. Dat moet ons eveneens lukken over te snel rijden. Overdreven snelheid is de belangrijkste factor die de ernst van het ongeval en van de letsels bepaalt”, aldus Janssens.
De RookieDongle vergroot niet alleen de veiligheid van chauffeur en passagiers door de snelheid te monitoren. Met de rapporten die het systeem genereert kunnen ouders naar hun verzekeringsmaatschappij stappen om over een betere polis te onderhandelen. Het rijgedrag van hun zoon of dochter is immers perfect aan te tonen.
Christophe Neyt: “Natuurlijk zijn de rapporten vooral een manier om het rijgedrag van zoon of dochter bespreekbaar te maken en te verbeteren. Indien ze effectief veilig rijden is het toch logisch dat daar ook een goedkopere polis tegenover staat.”
Het toestel is heel eenvoudig (Plug & Play) in de wagen aan te brengen. “De installatie in een wagen en de activatie van de applicatie op de smartphone duurt minder dan 5 minuten. Het is zo ontwikkeld dat er geen enkele technische kennis voor nodig is”, geeft Paul Janssens nog aan. Indien de RookieDongle wordt verwijderd worden de ouders verwittigd.