TLOV-2111

Domein Leeflank klaar om gasten te ontvangen: “We willen mensen een Frankrijk-gevoel bezorgen”

LEDE – Voor wijndomein Leeflank in Lede kwam corona als een ware ramp. De verbouwingen aan het prachtige landhuis waren net afgelopen en het familiebedrijf was klaar om klanten te ontvangen. “Alle geplande events zijn afgelast of uitgesteld en we zijn overgeschakeld op take-away en delivery van onze wijnen en bieren”, vertelt zaakvoerder Free Vanryckeghem (24). “Voor deze zomer hebben we alles in het werk gesteld om social distancing mogelijk te maken. We hopen dan ook dat mensen die niet op reis kunnen dit jaar, in onze wijngaard alsnog dat ‘Frankrijk-gevoel’ zullen komen ervaren.”

“De passie voor het maken van wijn gaat terug tot mijn grootvader”, vertelt Free. “Hij begon zo’n 30 jaar geleden met het verbouwen van wijnstokken in de tuin. 15 jaar later heeft mijn vader Bart Vanryckeghem (51) dit overgenomen in zijn eigen tuin. In 2016 kocht hij samen met mijn moeder Annick Brondeel (50) ten slotte dit domein van 1ha op een kleine kilometer van ons huis en plantte er 2700 wijnstokken aan.”

De familie Vanryckeghem begon met het verbouwen van het prachtige landhuis op het domein en doopte het geheel ‘Domein Leeflank’. “De naam komt eigenlijk van het dialect voor Lede, wat Lee is en het woord ‘flank’. Het betekent dus eigenlijk ‘Flank in Lede’, ook al is het hier grotendeels plat”, lacht Free. “Daarnaast verwijst het ook naar de uitspraak: ‘Drink onze drank en leef lang’ en zitten er bovendien onze namen Free, Lotte en Annick in verwerkt.”

Lokaal geproduceerde wijnen en bieren

Op Domein Leeflank worden schuimwijn en rode wijn geproduceerd. Pater familias Bart Vanryckeghem leidt de wijnproductie in goede banen. Dochter Lotte (23) is wijnsommelier in spe en staat hem zoveel mogelijk bij. Tevens bevat het domein een brouwinstallatie van 3HL waar zoon Free artisanale bieren brouwt, aangevuld met kruiden uit de tuin en delen van de druivenplant die anders als afval beschouwd zouden worden. Naast bier produceert Free ook Kombucha, gefermenteerde thee vol probiotica en het ideale non-alcoholische alternatief naast de alcoholische dranken.

“We produceren alles lokaal, op biologische wijze en verkopen rechtstreeks aan de producent. Enkel het biertje ‘FAL’ is ook te verkrijgen bij een 100-tal horecazaken in de streek”, geeft Free mee. “Verder werken we zoveel mogelijk samen met boeren voor de verwerking van ons afval en handelaars binnen een straal van 5km rond het domein voor de verkoop van lokale producten.”

Eventlocatie en proeverij

Het landhuis van 1869 is gerenoveerd tot eventlocatie voor seminaries tot 50 personen in de zolderruimte. De kelder huisvest een proeflokaal ofwel brewpub waar samen met het nieuw aangelegde terras buiten fietsers en wandelaars kunnen ontvangen worden om de in huis geproduceerde dranken te proeven in een unieke setting. “We hebben vier jaar lang continu zitten verbouwen om in orde te zijn met alle reglementeringen en waren net klaar om gasten te ontvangen vlak voor de coronacrisis”, zegt Bart. “Er stonden al enkele events gepland. Deze zijn allemaal afgelast of uitgesteld. Verder hebben we onze focus verlegd naar take-away en delivery van onze producten.”

“We hopen uiteraard dat er een positief advies zal volgen voor de horeca- en eventsector in ons land mits inachtneming van de nodige maatregelen. Zo hebben we lange banken gekocht waarop mensen ver uit elkaar kunnen zitten. Samen met enkele leuke tafels en parasols kunnen we onze proeverijen, die normaal binnen doorgaan, nu in een buitenkader geven. Rondleidingen zullen in kleinere groepjes plaatsvinden. Op die manier hopen we mensen die deze zomer hun reis in het water zien vallen, zich tussen de wijnranken toch even in het buitenland te laten wanen en even al hun zorgen te laten vergeten met een lekker lokaal geproduceerd glas.”

Meer informatie: www.domeinleeflank.com/#/