Team (on)kruid – Torsten, Brecht en Anthony Team (on)kruid - Torsten, Brecht en Anthony (vlnr) - geniet na van zijn eerste oogst. Foto: (on)kruid

“Doe mij maar een kopje onkruidthee”: opvallende start-up maakt meteen kans op prijs

Met “(on)kruid” willen drie jonge ondernemers niets liever dan dat het kruid welig tiert. Op de landbouwakkers wel te verstaan, waar ze een deel laten bloeien voor de vogels, bijen en vlinders én een deel oogsten om thee van te maken. De opmerkelijke start-up, die samenwerkt met mensen met een beperking, maakt kans op de Social Impact Award van Cera. Winst en de geldprijs die ermee verbonden is, biedt perspectieven. “Hoe meer (on)kruid, hoe beter.”

Drie negenentwintigers gingen een jaar geleden van start met (on)kruid, een vereniging die inheemse bloemen en kruiden naar de landbouw wil brengen. Brecht Herteleer uit Zomergem en Torsten Martens uit Beke studeerden samen en werkten de voorbije jaren samen in de biolandbouw. Anthony Denayer uit Gent was zo enthousiast over het project, dat hij het Lievegemse duo meteen wou vervoegen. Op de ouderlijke boerderij van Brecht werden de eerste bloemenranden met (on)kruiden als kamille en brandnetel gezaaid, later kwamen er nog vruchtbare gronden bij in Lierde en Meulebeke, samen goed voor één hectare aan wilde kruiden en een eerste oogst van 100 kg (on)kruidenthee met twee smaken: een akker- en weidethee, samengesteld door theesommelier Ann Van Steenkiste.

Bijen, vlinders, hazen en reetjes

“Met de thee creëren we niet alleen een nieuw verdienmodel voor boeren, maar dragen we ook bij aan het biodiversiteitsherstel in landbouwgebied”, zegt Brecht. “De kruidenthee is een eerste product dat natuur en landbouw verbindt.” “Ieder kopje thee brengt extra natuur terug naar Vlaamse velden”, vult Torsten aan. “We zien dat onze bloemen en kruiden heel veel bijen, vlinders en vogels aantrekken. Ze vinden er nectar en kleine zaadjes om te eten. Hazen verstoppen zich tussen de (on)kruiden. Ook reetjes zien we bijna dagelijks.”

De wilde kruiden leveren niet alleen smaak, maar ook veel kleur én schoonheid op. Foto: (on)kruid

Samen met sociale werkplek

Niet alleen de beestjes kunnen de kruiden smaken, ook de mens moet ervan kunnen proeven. Na de oogst worden de kruiden gedroogd en gaan ze naar Spoor 5, een kleinschalige sociale werkplek onder het perron in Landegem waar mensen met een beperking de theezakjes verpakken. Om die reden werd (on)kruid genomineerd voor de ‘Social Impact Award’, een initiatief van Cera in samenwerking met Start it @KBC dat startups die maatschappelijke inclusie bevorderen wil belonen. De winnaar gaat naar huis met een cheque van 5.000 euro en een jaar begeleiding.

Ijsthee op komst

De drie groene jongens werken nog allemaal vrijwillig voor hun vereniging, maar nog dit jaar willen ze overgaan naar een start-up (een jong bedrijf met een vernieuwend idee dat mikt op snelle groei, nvdr). En er bestaan nog heel wat andere plannen. “We willen de smaken van de (on)kruiden gebruiken om nog meer heerlijke producten te maken”, zegt Anthony. “Voor de zomer lanceren we een verfrissende ijsthee van de (on)kruiden en er komen nieuwe smaken (on)kruidenthee aan. We zoeken nog horecazaken en winkeltjes die de thee willen verkopen.”

De kamilleoogst. Foto: (on)kruid

Brecht: “Hoe meer we kunnen groeien, hoe meer (on)kruid we kunnen zaaien en hoe meer positieve impact op mens en natuur. We dromen groots maar we doen vooral het ene na het andere.”

En nu, stemmen maar

De publieksstemmen bepalen voor de helft mee wie op 20 februari tot winnaar wordt uitgeroepen. Stemmen kan tot 8 februari via www.cera.coop/nl/socialimpactaward.