De Belgische markt van de studentenhuisvesting wordt gekenmerkt door een sterke lokale fragmentering met een nood aan bruikbare en heldere data. Diggit StudentLife en Stadim hebben daarom het initiatief opgevat om de Belgische markt in kaart te brengen met de publicatie van het allereerste Kotkompas. Het Kotkompas kan een bron van inspiratie bieden voor diverse stakeholders zoals investeerders, ontwikkelaars, beheerders en overheden om beter in te spelen op mogelijke opportuniteiten, gekoppeld aan de noden van de studenten en de hoger onderwijsinstellingen.
Dit zijn de voornaamste highlights:
- Studentenhuisvesting wordt gedreven door de studentenpopulatie, onder impuls van o.a. demografie en democratisering van het hoger onderwijs. Beide factoren worden verwacht gunstig te evolueren, met een stijging van de jongerenpopulatie in de periode 2023-2031. België telt naar schatting 472.000 studenten. Dit aantal zal naar verwachting toenemen tot 606.000 in 2030, waarvan 160.000 internationale studenten.
- De 10 grootste studentensteden vertegenwoordigen ca. 90% van de Belgische studentenpopulatie. Brussel is met 110.000 studenten de grootste Belgische “studentenstad”. Gent en Luik zijn de grootste studentensteden in Vlaanderen resp. Wallonië.
- In het verleden was er een structureel kwantitatief tekort aan studentenkamers, wat in bepaalde steden werd opgevuld. Er bestaat ook een kwalitatief tekort, waarbij oude koten moeten worden vervangen of aangepast aan evoluerende normen en standaarden. In de toekomst kan opnieuw een stijgende nood aan studentenhuisvesting worden verwacht, zowel kwalitatief als kwantitatief.
- Tegen 2030 is er een bijkomende nood aan ca. 95.000 koten, louter en alleen in functie van een toenemend aantal studenten.
- De huurprijzen variëren naargelang de studentenstad en vormen dé belangrijkste keuzefactor voor studenten. De gemiddelde huurprijs voor een studentenkamer schommelt rond 400 euro / maand. Brussel is de duurste studentenstad.
- De Coronacrisis heeft aangetoond dat studentenvastgoed het hoofd kan bieden aan sterk conjuncturele schommelingen. Afstandsonderwijs kreeg een boost, maar het leven op de campus is meer dan louter leerstof vergaren. Het draagt bij tot de vorming van studenten en biedt een voedingsbodem voor hun latere professionele en private leven.
- In een markt die gekenmerkt wordt door verdere consolidatie en professionalisering zal in de toekomst ook rekening moeten worden gehouden met belangrijke evoluties, zoals het mentaal welzijn van de student. Ook het future proofen van gebouwen zal een speerpunt worden voor het verouderde en nieuwe patrimonium met aandacht voor het “Environmental, Social & Governance”-gebeuren. De digitale wereld zal steeds meer aan kracht winnen. Draadloos en supersnel zijn de codewoorden. Mits aandacht voor betaalbaarheid, komt dit de gebouwen en de service ten goede. Het draagt bij tot de aantrekkingskracht van een studentenstad op nationaal en internationaal vlak. Studentenhuisvesting speelt immers een cruciale rol in de ondersteuning van kwalitatief hoger onderwijs, de uitbouw van een kenniseconomie en de versterking van het socio-economisch weefsel van de ganse Belgische regio.