De vergunning werd ingetrokken wegens een “resem aan overtredingen”, aldus een woordvoerder van de minister. Zo werden cheques ingediend waar geen prestaties tegenover stonden. Er is daarnaast ook nog een dossier hangende bij de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) in verband met de loon- en arbeidsvoorwaarden.
De intrekking van de vergunning komt niet als een verrassing. Er is al geruime tijd een onderzoek lopende tegen ACC. De vakbonden voerden ook al verscheidene keren actie tegen het bedrijf.
Bij ACC – actief in Oost- en West-Vlaanderen – werken volgens de vakbonden ongeveer 600 mensen. Die zitten nu zonder baan. In de sector staan evenwel honderden vacatures open voor huishoudhulpen.In een reactie zegt minister Brouns nultolerantie te hanteren als er sprake is van fraude.
“Jaarlijks investeert de Vlaamse overheid 1,8 miljard euro in het systeem van dienstencheques om de Vlaming te ondersteunen in het huishouden. In ruil verwachten we van de dienstenchequebedrijven dat ze hun personeel correct verlonen en goede arbeidsomstandigheden voorzien. Bij dit bedrijf was dit niet het geval en werd daarom de erkenning ingetrokken. Daardoor kan het bedrijf op dit moment zijn werkzaamheden niet verderzetten. Voor de getroffen medewerkers staat VDAB klaar om een nieuwe job aan te bieden binnen de sector van de dienstencheques, of een andere sector”, zegt de minister.
De advocaten van ACC zeggen dat het bedrijf de intrekking van de erkenning, die op 1 mei zou ingaan, zal aanvechten. Ze vorderen bij de Raad van State een schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid. De onderneming “gaat ervan uit dat deze beslissing geschorst zal worden door de Raad van State voor 1 mei, zodat zij haar werkzaamheden kan verderzetten”, luidt het.