In Oost-Vlaanderen mogen nu ongeveer 150 ondernemers het HIB-label op hun producten kleven. Met het initiatief wil Unizo lokale ambachten in de kijker zetten.
Een ondernemer die in aanmerking wil komen, moet wel zijn ambacht in hoofdberoep uitoefenen en maximum twintig werknemers in dienst hebben. Het product zelf moet minstens 50% handgemaakt zijn, een zekere nutsfunctie hebben en de handtekening van de maker dragen.
De dertien nieuwe HIB-labelhouders zijn actief in uiteenlopende sectoren:
- Isabelle Decallonne van Atelier Illumen uit Waarbeke maakt unieke glas-in-loodramen.
- Yannick Draeyers, Naushad Rahamat en Carl Van Droogenbroeck Craftails bv uit Melsele maken kant-en-klare cocktails en mocktails.
- Eric Declerck van Creaties Eric Declerck uit Wondelgem ontwerpt en maakt unieke juwelen.
- Michiel, Jonas en Piet Deconinck werken samen in familiebedrijf Deconinck nv in Gavere. Het bedrijf is reeds 90 jaar gespecialiseerd in de constructie en het onderhoud van industriële stoomketels.
- Dominique De Jonghe en Annick Van de Voorde van Dolce Donut uit Wieze maken ambachtelijke donuts.
- Ward De Clerck van Edwaar uit Beveren-Waas levert maatwerk in hout en staal, van kastje tot tuinberging.
- Lieven Van de Velde en Emmy Van Tomme van Levelto uit Gent verwerken schouderbladen van runderen en varkens tot unieke tapasplanken.
- Romy De Vidts van Romy’s Gipsafdrukken uit Wondelgem, maakt gipsen afdrukken van zwangere buiken, kinderhandjes en -voetjes.
- S.R.M. uit Wetteren, een Mahy-ketelbouwer met zeven generaties ervaring. Zij maken en onderhouden industriële stoomketels.
- Steve Nilsen en Christine Sambre werken samen in Steve Nilsen BV uit Bottelare, een artisanale meubelmaker.
- Frederik Buyens en Kaat Vanherck maken destilaten in Stokerij-Eenvoud in Zelzate.
- Stijn Vandenberghe heeft met Agostini Coffee uit Dendermonde een ambachtelijke microbranderij.
- Pascal Martens van Vertes Feuilles uit Saint-Sauveur maakt Sur’O likeur op basis van vlierbloesems en geheime ingrediënten uit eigen tuin.