NTGent

Denys pakt NTGent aan

Volgende week start het stadsontwikkelingsbedrijf Gent (sogent) met de renovatie van de Koninklijke Nederlandse schouwburg, beter gekend als het NTGent. De ingrijpende werken omvatten zowel een deel renovatie als een deel nieuwbouw. De huidige technische installatie van de theatertrekken voldoet niet langer aan de Europese richtlijnen en de laad- en loskade is niet meer conform de huidige veiligheidsnormen. De werken worden uitgevoerd door de Gentse bouwonderneming Denys.

De theatertechnische uitrusting, zoals de oude trekkenwand, wordt vervangen door een volautomatisch systeem. In de toneeltoren worden ook de licht- en audiospecifieke installaties gemoderniseerd. De loges en het sanitair worden vernieuwd. De toevoeging van een lift moet de toegankelijkheid van het gebouw verzekeren. De aanbouw aan de zijde van het Sint-Baafsplein wordt afgebroken. In plaats daarvan komt een volledig nieuw volume voorzien van een nieuwe, akoestisch ingepakte laad- en loskade. Hierdoor zullen de decorstukken en attributen rechtstreeks van de oplegger naar de scène kunnen worden gebracht.

Sogent is sinds februari vorig jaar eigenaar en nam ook de lopende erfpachtovereenkomst tussen NTGent en Stad Gent over. Er zal een archeologisch onderzoek plaatsvinden bij de start van de grondwerken aan de kant van de aanbouw. Omwille van de erkenning als monument in 1986 zal een deel van de oude trekkenwand bewaard blijven als getuige van de theatertechnieken uit de jaren ’70 en vroeger. Het Gentse stadsbestuur voorziet een tussenkomst van 4,6 miljoen euro, terwijl de Vlaamse Overheid daar nog eens 2 miljoen euro naast legt. In het voorjaar van 2018 zullen de werken afgerond zijn en kan NTGent opnieuw de deuren als toneelhuis openen. Bij bouwonderneming Denys uit Wondelgem werken meer dan 1.000 mensen. 60 procent van de activiteiten wordt in het buitenland gerealiseerd.