Deboscat viert twintigste verjaardag met opendeurdag

banner_deboscat_home-1038x480Twintig jaar geleden begon Steven De Bolle als zelfstandige meubelmaker in bijberoep. Maar omdat hij snel in de smiezen had dat hij liever buiten werkte, begon hij met het rooien van bomen en het uitvoeren van afbraakwerken. Dat resulteerde in 2002 in de oprichting Deboscat Recycling bvba, een bedrijf dat ondertussen vooral bomen rooit en snoeit, bossen aanplant, bosbeheersplannen opstelt en stammen verzaagt tot planken, balken en zelfs meubels op maat.

Op zondag 3 juli vierde het bedrijf uit Geraardsbergen, waarbij inmiddels 8 mensen werken, zijn twintigste verjaardag met een geslaagde opendeurdag, die ook gepaard ging met de organisatie van de twaalfde editie van een plaatselijke landbouwbeurs.

“We hebben de jongste jaren vooral geïnvesteerd in de verwerking van groen- en houtafval tot biomassa”, zegt Steven De Bolle. “Medewerkster Patricia Vanslambrouck volgde een opleiding als boswachter en daardoor kwam er een sterk inzicht in de wetgeving rond bossen en natuur en rond de mogelijke schade die kan optreden bij bosexploitatie. We stelden ook vast dat er na het rooien van bossen vaak weinig opnieuw werd aangeplant omdat er na de rooiwerken veel hout en takken achterblijven. Vanuit die vaststelling is Deboscat Recycling één van de eerste bedrijven geworden met een totaalpakket rond bosbeheer: aankoop van hout op stam, rooien van bomen en de volledige opkuis verzekeren, en het heraanplanten en onderhouden van jonge bossen.”

Steven De Bolle benadrukt dat de grote sterkte van het bedrijf erin ligt dat het alles zelf doet en niet met onderaannemers werkt. “Op die manier kunnen klanten à la carte kiezen uit verschillende modules rond bosbeheer. Maar ook na het rooien bieden we eigenlijk een gesloten cirkel aan: kwaliteitsvol hout gaat naar de export, naar Belgische zagerijen of wordt door onszelf verzaagd tot planken of balken en zelfs meubels op maat. Hout van mindere kwaliteit is bestemd voor de spaanderplatenindustrie of de papierindustrie en de rest dient als brandhout of als biomassa. Wortelhout verwerken we tot materiaal voor biofilters, zodat echt niets van een boom verloren gaat. Hout is eigenlijk een ondergewaardeerde grondstof  waarmee heel veel mogelijk is, ook op het vlak van duurzaamheid.”