BelGan BelGan werd in februari 2022 opgericht en daarbij werd de productie van Onsemi overgenomen. Foto: pdv

Deadline voor kandidaten om BelGaN over te nemen wordt opgeschoven

De deadline om de teloorgegane chipfabrikant BelGan over te nemen, wordt met minstens twee weken opgeschoven. De curatoren hebben sinds het faillissement van een vijftal kandidaten een officieel bod ontvangen.

Lees ook: Curatoren willen faillissement BelGaN tegen eind volgende week afhandelen

De curatoren hadden het voornemen om de zaak nog deze week af te handelen. Maar op basis van de informatie die ze donderdag ter beschikking hebben, is het niet mogelijk om een definitieve overnemer aan te duiden. Ze vragen bijkomende informatie en de kandidaat-overnemers vragen ook om bijkomende tijd om details te verschaffen, bijvoorbeeld rond de tewerkstelling onder het nieuwe management. Dat verneemt Belga.

“Ook rond betalingsgaranties of bepaalde opschortende voorwaarden willen wij meer duidelijkheid”, licht medecurator Ali Heerman toe.    Vorige week is aan potentiële investeerders gevraagd om een finaal bod op tafel te leggen voor de fabriek in Oudenaarde. Daar staat hoogtechnologisch materiaal en zowat 440 personeelsleden werken er rond chiptechnologie. Een investering in chips op basis van galliumnitride (Gan) kon niet snel genoeg renderen en het bedrijf kwam in financiële moeilijkheden onder een Chinees-Amerikaanse eigenaar.

Lees ook: Chipfabriek BelGaN in Oudenaarde vraagt faillissement aan, 440 jobs op de helling: “Dit hadden we voelen aankomen”

Toch hebben de expertise van het personeel, dat soms al veertig jaar in de industrie werkt, en de bedrijfsactiva nog een waarde. Dat blijkt uit de interesse bij potentiële investeerders. Wie dat zijn, blijft vertrouwelijk, zeggen de curatoren. Maar met de kandidaten zijn gesprekken aan de gang en er is ondertussen bijkomende informatie gevraagd over bepaalde details.

Werkloos

De beslissing zal nog zeker twee weken op zich laten wachten, zeggen de curatoren. Ondertussen moesten personeelsleden donderdag hun bedrijfswagens inleveren en werden gsm-abonnementen afgesloten. De 440 personeelsleden zijn werkloos, enkel een kleine groep personeelsleden verzekert de veiligheid van de installaties. De meesten onder hen zitten zonder loon thuis, omdat de productie is stilgelegd. Het is niet duidelijk welk deel van het personeel voldoende geduld zal opbrengen om te wachten op een eventuele doorstart. De bonden gaven eerder aan dat het personeel trouw is aan het bedrijf en dat veel werknemers al lang werken voor het bedrijf.

Er zijn ook geen concurrenten die gelijkaardige activiteiten uitoefenen in de regio. Toch kan de keuze voor een overnemer niet te lang op zich laten wachten. Dat alle 440 personeelsleden aan boord blijven, is zo goed als uitgesloten. Al beloven de curatoren om in zekere mate rekening te houden met dat element in de overnamedossiers. “In het belang van de schuldeisers houden wij rekening met het bedrag”, legt Heerman uit. “Maar we gaan ook rekening houden met bieders die een bijzondere aandacht hebben voor het personeel.”

Al zit daar ook niet te veel rek op. “Als we een bod ontvangen van 10 miljoen euro met behoud van 330 man, en we ontvangen een bod ontvangen van 60 miljoen euro met behoud van de helft daarvan? Dan wordt het natuurlijk een moeilijk verhaal. Maar zo zwart-wit is het vandaag niet.” “De kans dat een zeer belangrijk gedeelte van het personeel wordt overgenomen, is nog altijd realistisch”, verduidelijkt Heerman.