Els Van de Weeghe studio duin Els in haar pop-upwinkel in de Feestenzone. Foto: JID

De Parijzenaars zijn er zot van: Els (50) verkoopt vintage Deense meubelen op de Gentse Feesten. “Ik heb al vaak gehoord dat ik te goedkoop ben”

Fans van stijlvolle vintage meubelen kunnen deze Gentse Feesten in de Hoogpoort terecht. Els Van de Weeghe (50) verkoopt daar tien dagen lang zetels, tafels en stoelen uit Gent, Denemarken, Italië en Nederland. Ze zien er heel duur uit, maar de prijzen vallen heel goed mee.

“Het is een uit de hand gelopen hobby”, zegt Els Van de Weeghe al lachend. Al van kleinsaf is ze bezig met het verzamelen van vintage meubelen, maar pas vorig jaar besloot ze om er haar job van te maken. Een bungalow in Sint-Denijs-Westrem werd haar showroom. In Afsnee staat het magazijn van Studio Duin.

“Ik verkoop heel veel online”, zegt Van de Weeghe. “Mijn kooppubliek is heel internationaal. Ik heb al stukken opgestuurd naar de Verenigde Staten, naar Korea, naar Canada en al heel veel naar Parijs. Onlangs heb ik nog twee zetels verkocht aan het modehuis Céline.”

Foto: JID

Foto: JID

De Gentse doet ook beurzen aan. In november staat ze bijvoorbeeld op de Brussels Design Market en de Ostend Vintage Design Market. En tijdens de Gentse Feesten houdt ze een pop-upwinkel open in de Hoogpoort, in het pand waar de kledingwinkel Suite vijftien jaar zat. In plaats van rekken met kleren staan er nu vintage zetels, stoelen, tafels en lampen. “Een groot deel komt uit Denemarken. Ik ga daar geregeld langs bij opkopers van inboedels.”

Gerestaureerd

De oude meubels zien er zelden zo uit als in haar winkel. Van de Weeghe spendeert dan ook uren aan restauratie en herstoffering, soms met hulp van haar man, Peter Van Herp. “Ik heb al vaak gehoord dat ik te goedkoop ben. In Ikea betaal je 180 euro voor een stoel, hier 250 euro – zelfs al is het een uniek stuk waar uren werk in is gekropen. Voor een vintage Deense lamp betaal je hier 170 euro. Je zal die nergens anders zo goedkoop vinden.”

Van de Weeghe verkoopt ook Gentse meubelen. Ze is dol op Van den Berghe-Pauvers, de Gentse meubelmaker die drie generaties heeft bestaan. En er zijn heel wat Nederlandse en Italiaanse stukken. “Die laatste gaan altijd heel snel de deur uit. Italianen zijn er dol op. In hun thuisland zijn zulke meubels blijkbaar duurder dan bij mij.”

Foto: JID

Foto: JID