Dat Jolijn Van den Bossche in een vorig leven interieurarchitecte was, verwondert niemand die binnenstapt in Amaro, op de hoek van de Annonciadenstraat en de Stoppelstraat. De roze muren, vele planten, fluwelen stoelen en houten tafels stralen warmte en gezelligheid uit. De lichtrijke oranjerie achteraan, met olijfbomen en een lange bank met wit-geel gestreepte kussens, voeren je mee naar het zuiden.
De kaart doet watertanden. Voornamelijk Italiaanse wijnen, cocktails, mocktails, amaro – een Italiaanse kruidenlikeur en Van den Bossches lievelingsdrankje – en Italiaanse hapjes zoals cecchetti (Venetiaanse, rijkelijk belegde toastjes), ventricina (pikante salamiballetjes), taralli (kleine, ronde koekjes) en pinsa (warme focaccia met boter en ansjovis) verraden een oude liefde.
“Ik ben lang geleden verliefd geworden op de Italiaanse keuken”, zegt Van den Bossche. “Als kind gingen we er altijd op reis en het land is een passie geworden.” Van den Bossche werkte even als binnenhuisarchitecte – wat je merkt aan de inrichting van Amaro – maar opende uiteindelijk toch haar eigen restaurant in de Annonciadenstraat, Joan, met Italiaanse gerechten om te delen.
Vier jaar later opent ze nu een tweede zaak aan de overkant. “Het pand was beloofd aan iemand anders en toen die afhaakte, ben ik er meteen opgesprongen. Joan zit bijna elke avond vol en ik moet de klanten geregeld vragen om plaats te maken als de shift voorbij is. Nu kan ik hen gewoon doorsturen voor een glaasje of een hapje om de avond af te sluiten.”
Of omgekeerd: klanten kunnen hun avond beginnen met een glaasje en een hapje bij Amaro, om later door te schuiven naar Joan. “Er is me al gevraagd waarom ik Joan niet gewoon verhuisd heb naar de overkant, maar ik vind het goed zoals het is. Joan is klein, gezellig. Amaro is een grote en tegelijk gezellige aperobar, zo zijn er maar weinig in Gent.”