In Aalst zijn er zonnepanelen geplaatst op het dak van bioboerderij en sociaal tewerkstellingsproject De Loods. Niets bijzonder, ware het niet dat het gaat om het allereerste Vlaamse zonne-energieproject op het dak van een bedrijf dat wordt gefinancierd door omwonenden. Het is een project van de kersverse energiecoöperatie Denderstroom en werd ingehuldigd door Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.
De groene stroom die de 38 hoogrendementspanelen op het dak van De Loods produceren, zal volledig lokaal worden gebruikt, onder meer door de koelinstallaties. De productie dekt twee derde van de lokale behoefte. Denderstroom levert de stroom vanuit de zonnepanelen tegen ongeveer de helft van wat De Loods betaalt voor stroom van het net. Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein: “Het creëren van een draagvlak voor zonne-energie is cruciaal, bijvoorbeeld via participatiemogelijkheden. Via een coöperatieve vennootschap kan iedere geïnteresseerde participeren in dit zonneproject. Belangrijk bij dit project is dat de aandeelhouders voornamelijk mensen zijn die zelf geen geschikt dak hebben om zonnepanelen op te plaatsen. Zo kunnen ze toch genieten van de voordelen van zonne-energie.”
Energiecoöperatie Denderstroom heeft nog heel wat zonne-energieprojecten op stapel staan. Joachim Rummens, bestuurder van Denderstroom: “Zonnepanelen zijn een bewezen en erg betrouwbare technologie. Het risico dat er technisch iets mis gaat is zeer klein. Door te investeren in kleinere installaties op vele gebouwen, spreiden we het risico, maar kunnen we ook heel snel projecten realiseren. Zo krijgen onze aandeelhouders snel waar voor hun geld. Voor dit project zat er amper anderhalve maand tussen beslissing en uitvoering. Het verwachte jaarlijkse rendement bedraagt 5 procent, waarvan zo’n 3 procent als dividend naar de aandeelhouders gaat.” Denderstroom roept bedrijven, instellingen en lokale overheden in de Denderstreek op om hun dak ter beschikking te stellen van de coöperatie. In ruil krijgt het bedrijf groene stroom van eigen kweek aan een lage prijs en creëert het goodwill bij de omgeving.