Ipousset_Sensolus_Kristof_02

De klare kijk 1 jaar later: Kristoff Van Rattinghe (Sensolus)

Vorig jaar in juni interviewden we vijf CEO’s en vroegen om hun ‘klare kijk’ op de Corona-pandemie. We zijn nu bijna een jaar verder en er is heel wat gebeurd. Samen met deze Oost-Vlaamse topondernemers blikken we terug op hun antwoorden van toen, vragen hoe ze het jaar zijn doorgekomen en hoe ze nu naar de toekomst kijken. Na Daphne Aers (TNS Food), Anneleen Desmyter (Aldea) en Dirk Deroose (Willy Naessens Group), stond ook Kristoff Van Rattinghe van Sensolus opnieuw open voor een fijn gesprek.

Hoe kijk je terug op afgelopen jaar? Welke impact heeft corona inmiddels nog op jouw bedrijf gehad?

Bij Sensolus mogen we eigenlijk niet klagen. We hebben wat vertraging opgelopen in bijvoorbeeld de uitrol naar andere landen toe en ook de toevoer uit Azië verliep niet altijd even vlot, maar al bij al hebben we een goed jaar achter de rug. We kregen de bevestiging dat digitalisatie in de domeinen waarin wij actief zijn, namelijk asset management en supply chain, zeer belangrijk is. 

Bovendien mochten we heel wat mooie projecten opstarten, onder andere in Mexico, en finaliseerden we een kapitaalronde van maar liefst 3,5 miljoen. Naast de bestaande investeerders trad het Duitse investeringsfonds BTOV toe tot het kapitaal.

Het bizarre is dat we nooit fysiek rond de tafel hebben gezeten met deze Duitse investeerder. Alles verliep via conference calls en email. Misschien ben ik niet vooruitstrevend genoeg, maar dat je op die manier een investeerder kan overtuigen om 3,5 miljoen in je bedrijf stoppen, dat had ik een jaar geleden niet voor mogelijk gehouden. Het is alsof je online een huis koopt zonder dat je het ooit gezien hebt. Het bewijst natuurlijk hoeveel vertrouwen BTOV heeft in onze technologie.

In het begin zagen jullie de productiviteit bij de werknemers stijgen door thuiswerk. Hoe zit dat nu een jaar later?

In de eerste plaats wil ik zeggen dat ik heel fier ben op hoe hard onze mensen zich zijn blijven inzetten want ik weet dat het niet eenvoudig is. Door het thuiswerk lopen werk en gezin veel meer door elkaar wat toch wel voor heel wat uitdagingen zorgt.

In het begin organiseerden we geregeld een virtueel café, maar dat hebben we snel losgelaten want iedereen was het digitaal ‘ontmoeten’ spuugzat. Toen het toegelaten was hebben we dan wandelingen in kleine bubbels gedaan. Dat was gewoon waanzinnig leuk om elkaar nog eens te zien en te horen in het echt.

Wat we voelen bij onze teams is dat vooruitzichten heel belangrijk zijn. Zo wordt bijvoorbeeld op dit moment het hele kantoor gerestyled. We gaan een grondige renovatie doen en zodra iedereen terug naar kantoor mag, kunnen we een soort nieuwe start maken. Je merkt alvast dat iedereen hier echt naar uitkijkt. Als we dan ook opnieuw samen een pintje mogen gaan drinken, zou dat fantastisch zijn.

Hoe kijk je naar de toekomst van Sensolus? Heeft de corona-pandemie een effect gehad op jullie businessmodel of strategie?

Heel positief. Ondanks dat het een vreemd jaar was, hebben we toch een paar milestones gehaald. Ook wij hebben hebben onszelf hier en daar moeten heruitvinden, er zijn dingen versneld of net vertraagd, maar dat is part of the game.

Nu we een nieuwe investeerder aan boord hebben is het alvast niet het moment om te wachten met ondernemen. Het is nu dat we willen groeien. Corona heeft ons bovendien laten inzien dat we sneller kunnen schakelen in het buitenland. Vroeger wilden we onze internationale klanten fysiek bezoeken, maar vandaag gaat dat letterlijk niet meer. Toch zijn we erin geslaagd om een project in Mexico binnen te halen, terwijl we er nog nooit geweest zijn. Dit doet ons nadenken over de mogelijkheden om morgen in, zeg maar, Istanbul of New York op te starten. De pandemie heeft dus wel degelijk een impact gehad op onze strategie.

Je hoopte dat corona voor een schokeffect zou zorgen en ons zou doen nadenken over onze economie en maatschappij. In welke mate is dit ook echt zo geweest denk je?

Ik heb de indruk dat de mensen nu vooral terug willen naar hoe het was. Misschien kan ik je volgend jaar een beter antwoord geven op deze vraag. Ik hoop vooral dat we een rugzakje bagage hebben meegekregen en zodra dit alles voorbij is bepaalde dingen alsnog in vraag gesteld zullen worden.

Je sprak ook van een paradigm shift en dat ondernemers zich zouden moeten aanpassen aan de nieuwe situatie. Denk je dat we hierin geslaagd zijn?

Ik zou vooral mijn mateloos respect willen uitspreken voor de sectoren die geen keuze hebben gehad en zich verplicht hebben moeten heruitvinden. Ik heb het dan over de zorg, horeca, cultuur, contactberoepen,… Het feit dat ze zo flexibel omgegaan zijn met de situatie en originele takeaway-concepten of digitale dj-events in het leven geroepen hebben, dat is voor mij echt ondernemerschap. Ze maken er het beste van binnen de mogelijkheden die ze hebben. Dat is helemaal iets anders dan wij, die gewoon van thuis verder kunnen werken.

Een jaar lang coronamaatregelen en extra veel zorgen voor je bedrijf, wat doet dat met een mens?

Ik heb eigenlijk geen echte zorgen. Met de gezondheid gaat alles goed en alle andere dingen los je wel op onderweg. Ik denk dat ik de hele situatie meer tracht te relativeren. We are all in this together. Natuurlijk zijn er net als iedereen ook bij mij kleine beslommeringen, maar we geraken er wel uit.

Mocht je jezelf een jaar geleden advies kunnen geven, wat zou je dan tegen jezelf zeggen?

It is what it is en je moet erdoor. Er zijn nu eenmaal bepaalde dingen die je niet kan veranderen en dan kan je deze beter positief aanpakken en blijven lachen. Vroeger dachten we misschien dat we alles konden controleren, maar dat is niet zo. Het komt zoals het gaat en het enige wat je kan doen is je beste beentje voorzetten.

Is er nog iets wat je wil meegeven aan andere ondernemers in deze vreemde tijd?

Blijf doorgaan, elke dag! Het is heel belangrijk dat je die negatieve spiraal vermijdt als ondernemer, maar continu vooruit kijkt. Je kan klagen, maar daarmee zal er niets veranderen.

Lees hier het vorige interview met Kristoff Van Rattinghe bijna 1 jaar geleden.