KZM_HenryGhammache_foyerinrichting (1)

De Kazematten: waar jeugd, cultuur en welzijn samenkomen

GENT - Sinds de start in november 2019 kon De Kazematten helaas nog maar weinig draaien op volle capaciteit vanwege de vele COVID-beperkingen. Toch is het unieke project, dat cultuur, jeugd en welzijn in 1 gebouw samenbrengt een vermelding waard in Made in Oost-Vlaanderen.

Nadat het pand in de Kazemattenstraat in de Gentse Machariuswijk vele jaren leegstond, besloten 4hoog en Larf! er grondige verbouwingswerken uit te voeren en het unieke gebouw om te vormen tot een artistieke ontmoetingsplek voor kinderen en jongeren.

“Het is een plek waar welzijn, cultuur en jeugd samensmelten”, zegt Algemeen Verantwoordelijke Inge Goddijn. “De Kazematten is een broedplaats waar zowel kwetsbare als gewone jongeren binnen kunnen stappen om deel te nemen aan creatieve activiteiten. Dat gaat van een rap atelier en slam poetry tot theater en dans. Maar ook wie gewoon even een kijkje wil komen nemen, zin heeft in een gezellig babbel of een flexwerkplek zoekt is welkom.”



Kwetsbare jongeren

“We sloegen de handen in elkaar met OCMW Gent & Stappen vzw. Samen met hen willen we kwetsbare jongeren de kans geven competenties te ontwikkelen om sneller werk te vinden en sterker te zijn op de arbeidsmarkt”, vervolgt Inge.

De foyer van de Kazematten is geopend van woensdag tot zaterdag, telkens van 13u tot 17u. Iedereen die dat wil kan binnenspringen voor een lekker kopje koffie en een babbel, zich installeren met zijn laptop en koptelefoon aan de ruime flexplek, zijn huiswerk maken of teksten voor zijn nieuwe theatervoorstelling vanbuiten leren. De atelierruimtes zijn ook te huren door theatergezelschappen en andere creatievelingen.

Kruisbestuiving

“We willen een plaats creëren waar ontmoetingen, bricolage, kruisbestuivingen, brainstorms en experimenten met elkaar verweven zijn, weg van elke prestatiedruk. Een vrijhaven waar kinderen en jongeren mee het eigenaarschap ontwikkelen”, besluit Inge.

Tijdens de kerstvakantie stelt de Kazematten zijn foyer overigens open voor studerende studenten.

Eigen middelen

Wat De Kazematten ten slotte nog meer uniek maakt, is het feit dat het project niet gesubsidieerd wordt vanuit de overheid, maar gebaseerd is op een publiek-private samenwerking. “We kregen wel infrastructurele middelen van Europa, Vlaanderen en Gent om het gebouw te kunnen verbouwen, maar het pand zelf werd zonder subsidies aangekocht. Ook privé investeerders stapten mee in de aankoop van het gebouw. Alle opbrengsten door exploitatie (uitbating foyer, verhuur atelierruimtes,…) worden nu opnieuw in het gebouw gestopt.”