Wie de contactgegevens of het Linkedinprofiel van freelancers wil bekijken vooraleer hen te mailen, kan voortaan het cv van freelancers in de database van Freelancenetwork.be gaan bekijken.
“Er worden steeds vaker freelancers gezocht zonder dat bedrijven een opdracht willen plaatsen”, zegt Michel Piedfort (foto) van Freelancenetwork.be. “Vandaar het idee om de database open te stellen. Het profiel van de freelancer toont een korte omschrijving, trefwoorden, het telefoonnummer, de naam van de freelancer, linkedinprofiel en de mogelijkheid om de freelancer te mailen.”
Daarmee is volgens Piedfort een belangrijke stap gezet om de database van freelancers verder toegankelijk te maken voor bedrijven. Freelancenetwork heeft ook de zoekfunctie op regio verfijnd. Terwijl vroeger enkel een selectie op provincie kon worden gemaakt, zijn die provincies nu verder opgedeeld in regio’s.
Zo is Oost-Vlaanderen opgesplitst in de regio’s Gent, Sint-Niklaas en Aalst. “We hebben gemerkt dat bedrijven doorgaans het liefst met een freelancer uit hun eigen buurt werken”, zegt Michel Piedfort nog. “Vandaar dat het voor hen belangrijk is om ook de woonplaats van die freelancer te kennen.”
Het gebruik van de database is voor opdrachtgevers volledig gratis. Freelancenetwork leeft van de bijdragen van de freelancers zelf. Vandaar dat de site de database van freelancers op zich kosteloos kan aanbieden. Iedereen kan vrij freelancers bellen. Het telefoonnummer staat immers gewoon in het profiel vermeld.
De verstuurde e-mails van bedrijven naar freelancers worden eerst gecontroleerd door Freelancenetwork.be zelf. De site wil er naar eigen zeggen over waken dat freelancers bespaard blijven van reclameboodschappen of onechte jobs.
De droom van Freelancenetwork is dat hun freelancersdatabase op termijn door alle bedrijven gebruikt wordt naast de database van VDAB, StepStone of Monster.Het grote voordeel voor bedrijven is dat zij snel in contact kunnen komen met direct inzetbare medewerkers zonder dat ze hiervoor iets moeten betalen. Op VDAB vindt men vooral kandidaten die werknemer willen worden voor een lange periode met een vast contract. In de freelancersdatabase van Freelancenetwork heb je vooral zelfstandigen zonder personeel die tijdelijk inspringen. Tijdelijk kan dan zijn voor 1 keer, 1 dag, 1 maand, elke week 2 dagen of 1 keer een vervanging van 3 of 6 maand. Het typische aan freelance contracten is dat het niet om een fulltime betrekking gaat gedurende 52 weken per jaar.
De stijgende vraag naar freelancers is volgens Michel Piedfort vooral te verklaren naar een stijgende vraag naar flexibel inzetbare medewerkers bij bedrijven en een stijgende vraag bij medewerkers om de regie van hun loopbaan in eigen handen te nemen. “Vroeger wilde een werknemer gewoon een job”, legt hij uit. “Vandaag vindt die medewerker dat hij die job zelf wil kunnen uitbouwen hoe hij dat wil en dit in combinatie met werk en privé. In een traditioneel model van werkgever en werknemer is dit niet altijd mogelijk. Tegelijk willen bedrijven meer en meer zeer flexibele medewerkers. Zij willen een beroep kunnen doen op mensen zelfs voor minder dan 10 uur per week. Of zij willen werk uitbesteden voor heel specifieke zaken wat doorgaans maar een paar uur werk per klant per week is. Die paar uur extra per week is vaak net te veel om dit nog in de schoenen te schuiven van een medewerker op kantoor maar te weinig om naar een groot bureau te stappen.”
Een en ander vertaalt zich ook in de cijfers: in de eerste 4 maanden van dit jaar kwamen 1.955 freelance opdrachten binnen op Freelancenetwork. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 1.418. Dit is een stijging met 38%.