WP_20180529_15_06_58_Pro

CTF2000 is helemaal klaar voor 31 mei

ZELE – 31 mei 2018 is een historische datum voor de chemie-industrie. Deze deadline betekent het voorlopige eindpunt van een 10-jarig Europees project, waarbij alle chemische stoffen die in de Europese Unie worden geproduceerd of ingevoerd, geregistreerd moeten worden. Na de stoffen met een volume van minstens 1.000 ton per jaar in 2010 en 100 tot 1.000 ton in 2013, waren nu de kleinere volumes vanaf 1 ton per jaar aan de beurt. Het Oost-Vlaamse bedrijf CTF2000 legt uit wat het REACH-verhaal voor hen betekende.

CTF2000 uit Zele, met 45 werknemers en een omzet van 26 miljoen per jaar, is gespecialiseerd in de ontwikkeling en de productie van mengsels met brandvertragers die worden verwerkt in gordijnen, matrassen en zitmeubels, maar ook auto’s of vliegtuigen. Hoewel hun grootste afzetmarkt zich in West-Vlaanderen bevindt, leveren ze onder andere ook aan de Gentse textielbedrijven Annabel en Milliken. Het bedrijf werkt met 350 verschillende grondstoffen en maakt 450 specifieke formulaties. De REACH-wetgeving had dan ook een grote impact op deze kmo.

“Wij vonden het zeer belangrijk dat de vooropgestelde deadlines steeds gehaald werden. Dit om de continuïteit voor onze klanten te waarborgen”, aldus Erwin Boënne, Quality, Environments and Safety Manager bij CTF2000. “Ook zijn we reeds proactief op zoek gegaan naar veiligere alternatieven voor enkele van onze stoffen.”

VLARIP- en WALRIP workshops

De Belgische Federatie van de Chemische Industrie, Essenscia, organiseerde de voorbije jaren ruim 200 workshops om kmo’s te helpen bij de REACH-registraties. Een uniek project in Europa. CTF2000 nam vanaf het eerste uur deel aan deze workshops en werd in november vorig jaar zelfs uitgenodigd als ‘best practice’ om hun verhaal te komen doen op een conferentie in Helsinki.

Grote kost voor kmo’s

“Dit heeft heel wat inspanningen gevraagd van de bedrijven, vooral van kmo’s, want de registratiekosten bedragen zowat 55 miljoen euro, zonder de kosten van personeel of testprocedures. Het belangrijkste is dat er nu wetenschappelijk onderbouwde informatie beschikbaar is om mens en milieu optimaal te beschermen tegen mogelijke risico’s”, zegt Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder van Essenscia.

België is één van de koplopers in Europa met reeds 2999 geregistreerde stoffen, goed voor 14% van het totaal aantal registraties in Europa. Adviseur Productbeleid bij Essenscia en REACH-expert, Tine Cattoor vertelt: “Op zich is de registratie voor veel bedrijven deel van hun businessstrategie. De truc bestaat erin om de kosten te spreiden over verschillende jaren en samen te werken met de grote jongens.”

License to market

Onder het motto ‘No data, no market’ draait REACH het hele evaluatiesysteem om. “Stoffen worden nu gecontroleerd nog voor ze op de markt kunnen komen. Niet registreren of innoveren, betekent je eigen doodsteek. Ik verwacht daarom vooral dat onveilige geïmporteerde stoffen van buiten de EU in de toekomst zullen verdwijnen aangezien zij nu aan dezelfde vereisten moeten voldoen. Wat we natuurlijk alleen maar kunnen toejuichen”, besluit Cattoor.