ingest-picture-3991206-full Foto fvv

Crematorium wil varkenskwekerij verwarmen met hitte die vrijkomt bij verbranden van lichamen

LOCHRISTI - Crematorium Westlede bestudeert of het de restwarmte die vrijkomt bij crematies kan doorgeven aan andere bedrijven in de buurt. Zo zou er een samenwerking kunnen komen met een varkenskwekerij uit de buurt.

De crematoria van Westlede in Lochristi, Aalst en Sint-Niklaas kunnen elke jaar 12.000 lichamen verbranden. In Lochristi gebruiken ze daar gasovens voor, maar die verbruiken veel energie. Westlede onderzoekt daarom alternatieven op het vlak van energieverbruik. “We gebruiken veel gas, en onze energieprijs is het laatste anderhalf jaar vervijfvoudigd”, zegt directeur Sven De Backer. “We willen ook onze CO2-uitstoot doen dalen.”

Een van de manieren om minder energie verloren te laten gaan, is door de warmte van de crematies te hergebruiken. Zo zouden land- en tuinbouwbedrijven, vaak grootverbruikers van energie, de opgewekte warmte opnieuw kunnen inzetten.

Kleine industrie

“We onderzoeken of we de restwarmte van het crematorium via een warmtenet ter beschikking kunnen stellen van de omliggende industrie”, zegt De Backer. “In de buurt van onze vestigingen in Lochristi en Aalst zijn er kleine industrieën aanwezig met een vrij grote warmtevraag. Zo zou een samenwerking met een naburige varkenskwekerij in Lochristi een mogelijkheid zijn. De studie zit echter nog in een vroeg stadium.”

Er moet onder andere onderzocht worden welke investeringen en vergunningen nodig zijn om een warmtenet te realiseren. “We hopen deze plannen in de loop van volgend jaar te concretiseren”, zegt De Backer. “De puzzel leggen is moeilijk, er komt heel wat bij kijken. Zo moeten we bekijken of de temperatuur geschikt is, en kan het alleen voor bedrijven die geen continue warmtetoevoer nodig hebben. Crematies gebeuren namelijk enkel tussen 8 uur en 16 uur, zes dagen op zeven.”

Zonnepanelen

Daarnaast herbekijkt Westlede haar energiebronnen. “In Lochristi werken we momenteel met vier gasovens, die we in de loop van 2023 en 2024 willen vervangen door vijf elektrische ovens”, zegt De Backer. “We investeren ook in zonnepanelen op ons domein. Zo kunnen we energieonafhankelijk worden, want ons energieverbruik loopt samen met de uren waarop de zon schijnt.”

Aangezien Westlede een intergemeentelijke samenwerking is waar Stad Gent lid van is, wordt de werking van het crematorium besproken in de gemeenteraad. Raadslid Jef Van Pee (CD&V) stelde hierover een vraag en is tevreden met het antwoord. “Ik kijk uit naar de praktische uitwerking.”