Funico 2 Sven De Backer, directeur van de crematoria in Aalst, Lochristi en Sint-Niklaas. Foto: Funico

Crematoria gebruiken voortaan urnen die gemaakt zijn van oceaanafval: “We willen onze ecologische voetafdruk verminderen”

De crematoria uit Aalst, Lochristi en Sint-Niklaas zullen vanaf 2024 urnen gebruiken die gemaakt zijn van afval uit de oceaan. Zulke urnes, die op de markt zijn gebracht door een Drongens bedrijf in uitvaartartikelen, worden gemaakt van onder meer visnetten en koorden die in de zee worden aangetroffen. “De lege urnen worden vermalen tot grondstof voor nieuwe exemplaren”, luidt het.

“Jaarlijks gebruiken wij een aantal duizenden urnen, die hoofdzakelijk bestaan uit metaal en karton”, zegt Sven De Backer, directeur van de crematoria in Aalst, Lochristi en Sint-Niklaas. “Asresten worden bewaard in metalen transporturnen, die door begrafenisondernemers al dan niet overgegoten worden in sierurnen. Daarna gaan de transporturnen bij wijze van spreken op de schroothoop.”

Het Vlaams Netwerk van Openbare Crematoria vroeg aan Funico, een bedrijf uit Drongen dat uitvaartartikelen verdeelt, om op zoek te gaan naar een ecologisch alternatief voor de metalen urnen, en die firma vond de oplossing bij het Deens bedrijf Plastix. “Na lang zoeken ben ik uitgekomen bij een Deense firma die maritiem afval uit de oceaan opvist”, vertelt Stijn Defever, verkoopdirecteur bij Funico.

“Visnetten, koorden en plastic bakken worden uit het water gehaald en vermalen tot een plastic korrel. Daarmee worden de urnen gemaakt.”

Hergebruik

Wanneer de assen uitgestrooid zijn, gaat de OceanUrn terug naar het crematorium. De lege urnen worden opgehaald en vermalen tot een grondstof waarmee nieuwe urnen gemaakt worden. (Lees verder onder de foto)

De OceanUrn zal vanaf 2024 gebruikt worden. Foto: Funico

“Het is de bedoeling om vanaf 2024 volledig over te schakelen op de ecologische urnen, tenzij de begrafenisondernemer specifiek vraagt om toch een ander exemplaar te krijgen”, vertelt Sven De Backer nog. “Met de OceanUrn dragen we ons ecologisch steentje bij en proberen we als crematoria onze ecologische voetafdruk te verminderen.”

Lees ook

  • VZW
    20/11/2024
    Iliriada
    Antwerpen
  • BV
    20/11/2024
    Chape Solutions
    Zaventem
  • CommV
    20/11/2024
    Sigam Solutions
    Hoeilaart