GENT – Meer dan 280 start-ups dienden hun kandidatuur in voor de 20e pitchwave van Start it @KBC. Dat is een recordaantal sinds de start van de accelerator in 2014. 66 start-ups, waarvan 9 Oost-Vlaamse, werden weerhouden en zullen de komende maanden klaargestoomd worden om hun business op te schalen.
De pitchdagen van accelerator Start it @KBC verliepen, net zoals in maart, 100% digitaal voor zowel de start-ups als de juryleden. 66 start-ups zullen de komende maanden hun business kunnen schalen, begeleid door de vele mentoren en experts die de accelerator rijk is.
Lode Uytterschaut, founder & CEO van Start it @KBC linkt het enorme aantal aanmeldingen aan de coronacrisis: “Het is opmerkelijk dat we in een turbulent en economisch instabiel jaar als dit een recordaantal start-ups zagen passeren tijdens onze pitchdagen. Door het vele thuiswerk kregen heel wat mensen plots meer tijd om zich toe te leggen op hun eigen business-ideeën. Zij wagen nu de sprong naar een eigen start-up. Onder hen ook talentvolle mensen die hun job verloren door de coronacrisis.”
“Het valt ook op hoezeer founders vandaag ondernemen vanuit reële maatschappelijke uitdagingen. Dat moedigen we met Start it @KBC sterk aan: vertrek vanuit echte problemen en noden, en zorg ervoor dat jouw innovatie een echte impact heeft op de wereld”, vertelt Lode Uytterschaut.
Duurzaamheid, gezondheid, smart living en digitalisering
Start it @KBC focust het komende jaar op vier maatschappelijke uitdagingen die bij de deelnemende start-ups almaar vaker naar voren komen: duurzaamheid, gezondheid, smart living en digitalisering. Zo richt 14% van de nieuwe start-ups zich op ecologische en duurzame oplossingen. 20% ondersteunt de traditionele zorgsector of geven ons de tools om gezonder te leven. 12% zet in op innovatieve technologieën die ons helpen tijd, energie én geld te besparen in huis. 18 nieuwe start-ups ontwikkelen ten slotte digitale methoden, platformen en processen die bedrijven helpen om te digitaliseren en automatiseren.
De juiste volgende stap
“Ik had een goed idee voor duurzame en efficiënte houtovens en prima prototype, maar ik zat vast. Hoe ga je van prototype naar de markt? Met Start it @KBC zet ik een stap in het onbekende maar ik ben zeker dat het de juiste volgende stap is”, zegt Piet De Kersgieter, founder van OVUN (Gent).
“Elektrische steps zijn razend populair als last-mile oplossing binnen de steden. Maar zoals Test Aankoop ook recent heeft aangetoond, zijn ze vaak niet veilig en van matige kwaliteit. Met Taito willen we een veilige, duurzame en functionele e-step aanbieden met een strak design. We zijn daarom enorm enthousiast om deel te kunnen nemen aan het Start it @KBC programma en zo onze start-up naar een hoger niveau te tillen”, aldus François Desmet, co-founder Taito (Gent).
De Oost-Vlaamse geselecteerden
Er zijn 9 Oost-Vlaamse start-ups bij de selectie.
- Ailvis: Elke beveiligingscamera in een winkel kan dankzij de technologie van Ailvis omgetoverd worden tot een slimme camera die het gedrag van consumenten automatisch detecteert.
- Crowdselling: Kant-en-klare webshops voor scholen en verenigingen in een paar klikken, met producten van lokale producenten.
- DISHED: Complete instant maaltijden gericht op professionals, vol met nutritionele ingrediënten dankzij de techniek van vriesdrogen.
- Guud: Guud wil vrouwen in hun fertiliteit proces opleiden, connecteren en ondersteunen, met premium producten en een digitaal platform.
- OVUN: Progressieve en efficiënte houtovens. In een halfuur tijd kan je met één blok hout naar 350 graden gaan.
- Lichtwerk: Ze streven naar een volledig inclusieve arbeidsmarkt, met slimme ondersteunende AR (Augmented Reality) werkstations in elk productiebedrijf.
- Para Ti: Volautomatische supermarkten die 24/7 open zijn, met een online shop om het assortiment te vergroten.
- Taito: Taito wil stedelijke mobiliteit heruitvinden met een elektrische scooter die veilig, duurzaam én functioneel is.
- Work Out Of Office.today (Wooo.today): Een online platform om inspirerende werkplekken te delen en te connecteren met andere professionals om kennis en talenten uit te wisselen.