Port of Antwerp-Bruges Foto: Belga

Containeroverslag doet Port of Antwerp-Bruges aanknopen met groei

Door een sterke stijging in de overslag van containers, klokte de Port of Antwerp-Bruges in 2024 af op een totale goederenoverslag van 278 miljoen ton. Dat is een stijging met 2,3 procent ten opzichte van 2023, maakt het havenbedrijf maandag bekend.

Bij het vorige rapport moest de haven iets minder mooie cijfers voorleggen. De goederenoverslag van de gefuseerde havens van Antwerpen en Zeebrugge daalde in 2023 met 5,5 procent ten opzichte van 2022. Als oorzaak wees de haven toen naar geopolitieke spanningen (Rode Zee, red.) en de wereldwijde vertraging van de economische groei.

Dat de haven nu opnieuw met groei aanknoopt, is vooral te danken aan de “sterke stijging” in containeroverslag. “Containers zijn de drijvende kracht achter de groei”, klinkt het. “We zien een stijging van maar liefst 8,6 procent van de totale containertrafiek.”

Het verlies van bijna een half miljoen TEU-containers (standaardcontainermaat, red.) van en naar Rusland in 2021, zou volgens het havenbedrijf nu volledig gecompenseerd zijn door groei naar andere vaargebieden. Het marktaandeel van de haven in de zogeheten ‘Hamburg-Le Havre range’ – de zeehavens in Duitsland, Nederland, België en het noorden van Frankrijk – steeg lichtjes.

Lees ook: Chemiereus OMV plant fabriek van honderden miljoenen in Antwerpse haven

Verschillende internationale conflicten spelen de haven echter nog steeds parten. “We voelen de impact van uitdagende marktomstandigheden”, verwoordt de haven het. “Spanningen leiden tot langere vaartijden en onzekerheid in de scheepvaart.” De impact van het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas op de handel via het Suezkanaal bijvoorbeeld, moet nog duidelijk worden.

Toch voorspelt CEO Jacques Vandermeiren voor 2025 stabiliteit voor de Port of Antwerp-Bruges. Hij verwacht zelfs een record te kunnen voorleggen voor de totale goederenoverslag. “Dat is toch het signaal dat we krijgen van de rederijen en containerterminals”, zegt hij. “We zijn de lievelingsbestemming van de rederijen, maar hebben nog steeds meer capaciteit nodig. Zoniet verschuift er handel naar de buurlanden. Het is een nooit gewonnen race.” De Antwerpse haven kampt al jaren met een capaciteitsprobleem voor containeropslag en -overslag. De Vlaamse regering is geruime tijd bezig met het zogenaamde ECA-plan (Extra Containerbehandelingscapaciteit Antwerpen).

Foto: Belga

Antwerps havenschepen Johan Klaps (N-VA) spreekt maandag over een “bewogen jaar voor onze haven”. Klaps bedankte zijn partijgenoot minister-president Matthias Diependaele voor zijn rol in het Ineos-dossier. Een politieke delegatie uit België moest eind vorig jaar gaan bemiddelen bij de noorderburen. Dat was nodig omdat de Nederlandse provincies Zeeland en Noord-Brabant beroep hadden aangetekend tegen de ethaankraker die Ineos bouwt in Antwerpen. “Het grensoverschrijdende karakter van stikstof maakt dat een Vlaams vergunningenkader van primordiaal belang is”, aldus de havenschepen.

Grootste autohaven

De chemiesector beleeft nog steeds zijn slechtste jaren sinds 2009. Ook sectoren zoals de bouw en de auto-industrie staan onder druk door hoge energie- en grondstofprijzen en een lage vraag. De RoRo-overslag daalde in Antwerpen-Brugge met 3,4 procent in 2024, gedreven door een terugval in de overslag van nieuwe auto’s (-9,4 procent). “Het gaat fors achteruit, maar het is niet onheilspellend”, weet CEO Vandermeiren. “We blijven de grootste autohaven ter wereld, al staat de Europese industrie onder druk. Ik verwacht binnenkort wel een antwoord op de mooie en kwalitatieve Chinese elektrische wagens.”

De vloeibare bulk daalde vorig jaar met 5,8 procent in Antwerpen-Brugge. Het gaat dan om aardolie, lng en chemicaliën. Chemicaliën zoals biobrandstoffen doen het erg goed (bijna +15 procent) – ondanks de slechte papieren waarin de Europese chemiesector zit. Diesel doet het dan weer slecht met een daling van 22 procent, deels te wijten aan de energietransitie. Ook lng daalde met 22 procent.

De overslag van droge bulk tot slot groeide lichtjes (+0,4 procent). Steenkool daalde sterk (-35,4 procent), maar meststoffen compenseerden dat met een groei van 23 procent. In totaal steeg de de ijzer- en staaloverslag met 3,7 procent.