Failing Forward

Conferentie focust op het recht om te falen

GENT – In Gent vond dinsdag de zesde editie plaats van de Failing Forward Conferentie. Het thema is voor ondernemers erg belangrijk: ondernemen is risico nemen, en daar hoort ook al eens falen bij. De focus lag dit jaar op praktische workshops, waarbij de bezoekers zelf aan de slag kon gaan met angsten, passies en talenten.

De Failing Forward Conferentie is een initiatief van Startups.be, de one stop shop voor Belgisch tech ondernemerschap. De Vlaamse overheid heeft in 2016, en gezien het impact van het thema, mee haar schouders onder dit thema gezet, en heeft de vzw het mandaat gegeven om een veel bredere campagne op te zetten. Daarbij gaat vooral veel aandacht naar falen en terug opstaan.

Failing Forward wil een cultuurverandering teweegbrengen en het taboe rond falen en fouten maken in Vlaanderen doorbreken. In de VS wordt iemand die faalt, een ondernemer met ervaring genoemd, heel anders dus dan bij ons. De initiatiefnemers van de Conferentie willen niet zozeer het falen zelf, maar vooral de leercurve (het zogenaamde failing forward-aspect) in de kijker zetten.

Keep it simple

In Gent kwam de internationaal gelauwerd keynote-spreker Cyriel Kortleven pleiten om meer te doen met minder en voor eenvoud in de actie. Zijn levensmissie? Een boost geven aan de creatieve en ondernemende mindset van professionals die geconfronteerd worden met veranderingen en met mislukkingen.

Een belangrijk element in de campagne is het webplatform (metfalenenopstaan.be) waarop je tal van boeiende getuigenissen van ondernemende Vlamingen kan terugvinden (video & podcast). Startups.be organiseert ook elke maand een Failing Forward Faalfolie in een of andere grote Vlaamse stad. Op die toegankelijke en kleinschalige events komen telkens ook een aantal personen getuigen over hun faalmomenten, waarna er naar hartenlust kan worden bijgepraat. In Gent waren dat Jorn Vanysacker, Soe Nsuki, Wesley Lorrez en Anthony Bosschem.