Conessence: "Banken financieren momenteel veel te weinig bedrijven"

0000000conessDe beslissing die de Europese centrale bank vorige week nam om via de zogenaamde kwantitatieve verruiming, een programma om activa op te kopen, meer dan 1.000 miljard euro in de economie te injecteren, heeft al veel inkt doen vloeien. Over het algmeen is ze positief onthaald, maar er gaan ook kritische stemmen op die zeggen dat deze beslissing eigenlijk veel te laat is gekomen en dat het nog maar de vraag blijft of ook de reële economie daar echt zal van kunnen profiteren.

Ook het Gentse financiële dienstenbedrijf Conessence, wat staat voor “Controlling Business Essentials” en dat zich specialiseert in het selecteren van sprekende prestatieparameters en stuurinformatie, is kritisch.

“Wie vandaag wel investeringsplannen maar geen ijzersterke exploitatie heeft, vindt nog altijd moeilijk financiering”, zegggen partner Edwig Tanghe en Associated Partner Luc Roesems.  “Wie krap bij kas zit, geraakt bijna zeker niet aan geld. Dat komt gewoon omdat in België, net als in de rest van Europa, banken het belangrijkste kanaal voor financiering zijn. En zij financieren vandaag te weinig bedrijven. Wat ze ook zelf mogen beweren, onze praktijk leert dat ze heel beducht zijn geworden voor risico’s, iets dat ongetwijfeld ook te maken heeft met de strengere Europese wetgeving.”

Conessence stelt ook vast dat er geen alternatieve, ontwikkelde markt voor de financiering van kleine en middelgrote bedrijven is, maar ziet wel de eerste tekenen van een zich ontwikkelend alternatief: vermogensbeheerders en zelfs investeringsfondsen. Zij krijgen amper rente op uitstaand geld. Her en is het zelfs betalen om grote sommen geld te parkeren. En ‘groot’ is relatief. Het gaat al om een paar miljoen euro. Negatieve rente is een kost en dat betalen hun klanten niet graag. Dus zien vermogensbeheerders wat in bedrijfsleningen met 6 tot 8% rente per jaar.

“Ze eisen wel spijkerharde garanties”, geeft Luc Roesems aan. “En dat vertaalt zich meestal concreet in vastgoed. Ook dat is een terrein waar de beheerders steeds meer interesse in krijgen. Dus ja, langzaamaan ontstaan alternatieven voor bankfinanciering. Maar het blijft voorlopig nog hard zoeken.