In het kader van de Call voor Innovatie met de Creatieve Industrieën (CICI) gaan deze week 18 projecten van start. CICI, een initiatief van Flanders DC en IWT, zet in op innoverend ondernemerschap door kruisbestuivingen tussen creatieven, wetenschappers en ondernemers aan te moedigen en te ondersteunen. Uit verschillende studies blijkt dat de creatieve industrieën innovatie stimuleren.
Een game developer die het leereffect van een veiligheidsopleiding in een bedrijf wil proberen te verhogen door er een spannend spel van te maken. Het artistieke onderzoek van een kunstenaar dat moet leiden naar het verbeteren van de virusresistentie van kweekkippen.. Het zijn maar twee van de 18 geselecteerde CICI-projecten, waarbij ook diverse Oost-Vlaamse ondernemingen betrokken zijn.
Zo werkt Cacaolab uit Gent aan de ontwikkeling van een transfersheet die het mogelijk maakt om op fondant-, melk- en witte chocolade hoogkwalitatieve decoratie en kleurechte afbeeldingen te plaatsen door te werken met eetbare inkten in vier basiskleuren.
Na een eerste, succesvolle oproep in 2013, werd deze week de selectie bekend gemaakt van de tweede Call voor Innovatie met de Creatieve Industrieën (CICI). CICI maakt werk van innoverend ondernemerschap door kruisbestuivingen tussen creatieven, wetenschappers en ondernemers aan te moedigen en te ondersteunen. Na een selectieprocedure kunnen nu 18 innovatieve samenwerkingsprojecten aan de slag.
Voor Flanders DC is het betrekken van outsiders in het innovatieproces cruciaal. Cross-sectorale samenwerkingen zorgen ervoor dat werkmethodes en knowhow van de ene sector naar de andere overvloeien.
Dat de creatieve industrieën innovatie kunnen stimuleren, werd al door verschillende studies bevestigd, waaronder het European Competitiveness Report. “ Daarin wordt de rol van de creatieve industrieën erkend als één van de bepalende factoren voor de toekomstige Europese competitiviteit op de wereldmarkten”, zegt Carlo Vuijlsteke, project manager bij Flanders DC.