Chocolaterie Cher Foto: svov

Chocolaterie van Erik (63) en Christine (61) krijgt eindelijk plekje in Gault&Millau: “Bekroning voor al die jaren hard werken”

BERLARE - Chocolaterie Cher in Berlare van Erik Vande Meirssche (63) en zijn vrouw Christine (61) is opgenomen in de Gault&Millau voor chocolatiers. Dat maakt de Berlaarse chocolatiers uitermate trots. “We hebben van onze hobby ons werk gemaakt, maar dit is een bekroning voor jarenlang hard werken”, zegt het koppel.

Erik Vande Meirssche werkte langs als boekhouder, maar gooide het roer in de jaren negentig om. “Van mijn schoonzus kreeg ik een vormpje van Côte d’Or. En ik ging ermee aan de slag”, vertelt Erik over zijn start als chocolatier. “In 1993 gingen we op zeer kleine schaal van start met een beperkt assortiment pralines en holgoed, gewoon om van onze hobby ons bijberoep te maken”, zegt Erik Vande Meirssche. “In 1995 zijn we begonnen met onze eigen winkel. De eigenlijke start naar een bloeiende zaak, met een vrij groot aanbod aan chocoladeproducten, die we nu hebben. Daarmee voldoen we aan de wensen van zowel particuliere klanten, verenigingen als klanten uit de groothandel. En dat klantenbestand is sindsdien blijven groeien. Ik ben een echte Berlarenaar, mijn ouders hadden een schrijnwerkerij, het ondernemen zit dus in het bloed.”

Eer

In 2010 was Cher een van de chocolatiers die België mocht vertegenwoordigen op de Wereldexpo in het Chinese Shanghai, ook in Milaan in 2015. “Dat was een hele eer”, vindt de chocolatier. “Ik heb die pralines die ik maakte voor Shanghai ook in onze winkel verkocht en doopte ze tot Specials. De mensen zijn de speciale smaken blijven herinneren. Zo zijn er pralines met citroengras, earl grey thee, pompelmoes en speculaas en nog veel meer. In totaal twintig verschillende soorten. En het zijn die Specials die zijn opgemerkt door Gault & Millau.”

Alle leeftijden

Dankzij hun verschillende smaken in chocolade en hard werk staan Erik en Christine nu in de gids van Gault&Millau. “Voor ons is dat een bekroning voor al die jaren hard werken”, zegt Erik. “Eerst stonden mijn vrouw en ik er alleen voor. Vandaag werken mijn dochter en sinds kort ook mijn schoondochter fulltime voor ons. Met ons vier maken we het hele gamma, van pralines over truffels tot holle figuren voor Pasen en Sinterklaas”, zegt Erik. “Ik ben 63 jaar, maar wil dit nog lang blijven doen. Dat we in Gault&Millau staan is ook een extra stimulans. We blijven kwaliteit garanderen door met de beste chocolade van Callebaut te werken. We hebben chocolade voor alle leeftijden. De jongere mensen gaan meer voor de Specials, terwijl de ouderen voor de traditionele pralines kiezen. En dat is prima.”