BelGaN falliet Foto: Belga

Chipfabrikant BelGaN gaat definitief dicht, 440 mensen verliezen hun job

De overnamekandidaten die de voorbije weken interesse hebben getoond in een doorstart van BelGaN, hebben geen ernstig bod uitgebracht. Dat vernam Belga donderdagavond bij de curatoren. Dat betekent dat de enige industriële chipfabriek in ons land definitief de deuren sluit en zowat 440 personeelsleden op straat staan. De inboedel wordt geliquideerd.

Een vijftal kandidaten hadden zich aangeboden en toonden interesse in het Oudenaardse bedrijf. Maar twee weken geleden vroegen de curatoren een definitief bedrag, uitzicht op hertewerkstelling en betalingsgaranties. Donderdag om 12.00 uur was de deadline voor de kandidaten om duidelijkheid te verschaffen. Een drietal concrete voorstellen werd door de curatoren doorgelicht. Namen worden niet genoemd, maar het gaat om één Europese kandidaat-overnemer en twee door spelers van buiten de Europese Unie.

Lees ook: “Geen valse hoop op een overname geven”: vakbonden begeleiden personeel tijdens faillissement van BelGaN

Lees ook: Ondernemer Guido Dumarey is kandidaat-overnemer BelGaN: “Maar er is nog een lange weg af te leggen”

Geen enkel bod is aanvaard, zegt medecurator Ali Heerman donderdagavond. “We hebben geen enkel overnamebod die naam waardig”, zegt Heerman. “Ze zijn ver beneden de liquidatiewaarde. Er zijn weinig tot geen garanties voor het personeel op het vlak van wederindienstname. En er ontbreken betalingsgaranties.”

Dat betekent dat een doorstart met een nieuwe eigenaar er niet zal komen. Nochtans is chiptechnologie een strategische sector en de voorbije weken hebben politici en kenners de hoop uitgedrukt dat de onderneming in Europese handen zou blijven. Het personeel van BelGaN stelde zich volgens de curatoren ook erg loyaal op om een doorstart mogelijk te maken.

“Ons gevoel is dat er enkel geboden is op de activa. Door kandidaten die geen andere bedoeling hebben dan het bedrijf te ontmantelen en het te verhuizen of verkopen.”

Curator Ali Heerman

BelGaN heeft een geschiedenis van veertig jaar, oorspronkelijk als Mietec en later onder de naam Onsemi. Het bedrijf levert chips voor onder meer opladers en elektrische voertuigen en specialiseerde zich in energiezuinige componenten op basis van galiumnitride. Een markt die volgens experten de komende jaren exponentieel zal groeien, maar de omslag ging niet snel genoeg renderen.

De omzet van het Oudenaardse bedrijf kreeg klappen. Van zowat 120 miljoen euro in 2021 ging het naar een kleine 75 miljoen euro in 2022. In 2023 volgde een herstel naar ruim 81 miljoen euro, maar dat was onvoldoende om de lopende rekeningen te betalen. Eind juli moest de directie noodgedwongen de boeken neerleggen.

Geen goedkope tewerkstelling

Aanvankelijk zou het hoogopgeleid personeel als troef uitgespeeld worden in de onderhandelingen met kandidaat-overnemers. Maar tewerkstelling in ons land is niet goedkoop. En zeker niet de ervaren, hoogopgeleide profielen die de vorige directie aan Vlaamse spitstechnologie liet werken. Buitenlandse ondernemers zagen dat niet als een troef, blijkt donderdag.

“Ons gevoel is dat er enkel geboden is op de activa. Door kandidaten die geen andere bedoeling hebben dan het bedrijf te ontmantelen en het te verhuizen of verkopen. Als een bieder dan nog winst wil maken, eindig je ver beneden de liquidatiewaarde. Ik voel me hier niet goed bij”, besluit Heerman. “Uiteindelijk is dit een nederlaag voor iedereen.”

Foto: Belga

Het personeel, dat twee weken geleden bedrijfswagens en gsm-toestellen moest inleveren, blijft dus werkloos. De inboedel van het bedrijf – geschat op zowat 50 miljoen euro – wordt verkocht. Het gaat om een bedrijfspand in het Oost-Vlaamse Oudenaarde en een machinepark. Daarin staan hoogtechnologische toestellen die enkel voor gespecialiseerde producenten enige waarde kunnen hebben.

De curatoren bekijken nog hoe ze een dertiental personeelsleden die de veiligheid van de productievloer en de integriteit van de inboedel moesten bewaren, aan de slag kunnen houden. Het is nog niet uitgemaakt hoe de verkoop zal gebeuren. Waarschijnlijk zullen de afgewezen overnamekandidaten nog meer interesse tonen om de machines in te kopen zonder de verplichtingen naar het personeel bij een doorstart.

De gespecialiseerde machines verdwijnen zo goed als zeker van het Belgisch grondgebied, want in de wijde omgeving werkt geen enkel Belgisch bedrijf aan gelijkaardige chiptechnologie.