BelGan BelGan werd in februari 2022 opgericht en daarbij werd de productie van Onsemi overgenomen. Foto: pdv

Chipfabriek BelGaN in Oudenaarde vraagt faillissement aan, 440 jobs op de helling: “Dit hadden we voelen aankomen”

Het bedrijf BelGaN in Oudenaarde, producent van silicium en galliumnitride halfgeleiderchips, heeft dinsdagochtend het faillissement aangevraagd. Dat werd op een bijzondere ondernemingsraad meegedeeld. In de namiddag werd het personeel geïnformeerd. In BelGaN werken 440 personeelsleden. Voor hen komt het nieuws niet echt als een verrassing: “Dit hadden we voelen aankomen.”

De site in Oudenaarde werd meer dan 40 jaar geleden opgericht als het toenmalige Mietec en groeide uit tot een hoogtechnologisch bedrijf in de strategisch belangrijke sector van halfgeleiderchips. Nadien volgden overnames door Bell, AMI Semiconductor en On Semiconductor (Onsemi).

Op 8 februari 2022 werd BelGaN opgericht waarbij de productie- en R&D-eenheid van Onsemi werden overgenomen. Begin juni werd de vestiging van Onsemi in Oudenaarde gesloten en naar Mechelen overgeheveld. Deze herstructurering kostte al 106 jobs. Ooit werkten in Onsemi 750 personeelsleden. In BelGaN werken momenteel nog 440 mensen.

Bijzondere ondernemingsraad

Dinsdagvoormiddag werd op een bijzondere ondernemingsraad meegedeeld dat BelGaN het faillissement aanvraagt. “Gedurende de voorbije jaren werkte BelGaN aan de omschakeling van silicium chips-technologieën naar innovatieve galliumnitride chips-technologieën, die heel efficiënt elektrische energie schakelen en dus bijdragen aan een groene, carbonneutrale toekomst”, licht de directie toe.

“De markt, met toepassingen in onder andere elektrische opladers, elektrische wagens, zonnecelconvertoren en datacenters, groeit met meer dan 50 procent per jaar.”

“Einde aan mooi verhaal”

“Dankzij de tomeloze inzet van het personeel werd, na 2,5 jaar ontwikkeling, dit jaar de eerste productie opgestart voor diverse klanten. Om de aanzienlijke investeringen, die met dit transitieproces gepaard gaan te financieren, werd na de initiële investering door de aandeelhouders op zoek gegaan naar bijkomende investeringen. Daarbij werden diverse pistes bewandeld, helaas zonder succes. Hierdoor is het bedrijf nu genoodzaakt de boeken neer te leggen”, aldus het bedrijf.

“De directie betreurt dat aan dit mooie verhaal in Vlaanderen een einde lijkt te komen, doch zal zich binnen haar mogelijkheden blijven inzetten om naar oplossingen te blijven zoeken en de medewerkers in dit proces te ondersteunen.”

Geen verrassing

Het faillissement komt niet als een verrassing. “Dit hadden we voelen aankomen”, zegt een werknemer. “Er werden wel nog investeringen gedaan, maar sinds maart dit jaar waren we tot 12 dagen per maand economisch werkloos. Dan weet je wel dat het niet goed zit. Het bedrijf zal nu onder curatele komen. Bedoeling is dat intussen het werk wordt voortgezet. De directie laat iedereen de vrije keuze: komen werken of niet. We hebben wel niet langer de garantie dat ons loon uitbetaald zal worden. Maar een staking is niet aan de orde, in deze context heeft dat geen enkele zin.”

“Bijzonder jammer dat BelGaN zijn activiteiten in Oudenaarde stopzet”, reageert burgemeester Marnic De Meulemeester. “De technologische site heeft in onze stad een groot verleden. Sinds Mietec altijd ook een van de belangrijkste werkgevers in Oudenaarde. Ik hoop in elk geval dat een overname voor een doorstart kan zorgen en dat daarbij zo veel mogelijk jobs kunnen behouden blijven.”