Christeyns werd opgericht in 1946 als zeepfabriek. Sindsdien is het Belgische chemiebedrijf uitgegroeid tot een internationale producent van reinigings- en desinfectieproducten voor onder meer wasserijen, de voedingsindustrie, schoonmaakbedrijven en de medische sector. Naast een productiebedrijf is Christeyns ook een echte kennisgebaseerde onderneming. In haar vier onderzoekscentra werken wetenschappers continu aan het verbeteren en optimaliseren van chemische producten en detergenten, zowel uit kwaliteitsoverwegingen als voor het milieu.
Directe kabel was een noodzaak om het project te laten slagen
Jef Wittouck, managing director van Christeyns: “Na de realisatie van een innovatief energiesysteem op basis van eigen afvalwater en restwarmte in de woonwijk ‘De Nieuwe Dokken’, zijn zonnepanelen de volgende stap in onze evolutie naar een duurzamer bedrijf dat lokaal stevig verankerd is. De zonnepanelen zullen een duurzaam alternatief bieden voor ons eigen stroomverbruik en zullen goed zijn voor een drastische verlaging van onze CO2-uitstoot.”
In samenwerking met GreenPulse
Om de plannen te realiseren moest een hele weg worden afgelegd. “Onze productieafdeling aan de Afrikalaan 182, waar ons energieverbruik het hoogst is, had immers te weinig geschikt dakoppervlak. Het dak van ons distributiecentrum aan de Afrikalaan 81 had wel genoeg ruimte, maar bevindt zich aan de overkant van de straat. Daarom is er via onze passerelle een directe elektriciteitslijn geïnstalleerd over de Afrikalaan die het distributie- en het productiecentrum met elkaar verbindt. Via die directe kabel kunnen we voor onze productie zonne-energie gebruiken die opgewekt is op het dak van ons distributiecentrum.”
Christeyns schakelde voor dit project de expertise van GreenPulse in. Zij deden op hun beurt een beroep op installateur ExtraPower om het project te bouwen. “We maken het voor bedrijven haalbaar om vlot de transitie naar hernieuwbare energiebronnen te maken”, stelt Manu Jans, CEO van Greenpulse. “Zo heeft Christeyns noch investerings-, noch exploitatie-uitgaven. Ook bij de aanvraag van de directe kabel hebben we hen begeleid. Sinds de wijziging in het Vlaamse energiedecreet hebben 13 bedrijven een aanvraag ingediend voor een directe kabel voor zonne-energie. Christeyns is bij de eerste bedrijven in Vlaanderen die van zo’n directe lijn gebruik maken. En daar zijn we trots op”.
Vraag naar zonnepanelen blijft stijgen
De zonnepanelen op de daken van Christeyns hebben een gezamenlijk vermogen van 1.018 kWp (kilowattpiek). Zij zullen voor een jaarlijkse opwekking van 1 miljoen kWh (kilowattuur) groene energie zorgen. Dat is het equivalent van het jaarlijkse energieverbruik van 311 Vlaamse gezinnen. 40% van de opgewekte zonne-energie zal via de kabel van het distributiecentrum naar de productievestiging getransporteerd worden. Zo kan Christeyns jaarlijks 20% van haar energiebehoefte invullen met zonne-energie. Die stroom koopt het bedrijf van 7C Solarparken, de Duitse eigenaar die het project intussen van GreenPulse overgenomen heeft en de ambitie heeft zich sterker in Vlaanderen te positioneren.
Steeds meer bedrijven hebben dezelfde reflex als Christeyns, merkt GreenPulse. “We zien de vraag naar zonnepanelen alleen maar stijgen. Voor bedrijven is het veel meer dan een marketingverhaal geworden. Ze investeren om hun CO2-uitstoot daadwerkelijk naar beneden te halen, en het levert hen ook een financieel voordeel op. GreenPulse kan voor die bedrijven een partner zijn: van het uitwerken van een financieel plan op maat tot de volledige ontzorging tijdens het project”, aldus Manu Jans van GreenPulse.