Leen en Pieter runnen sinds 2008 hun champignonkwekerij aan de Gentweg in Adegem. “We zijn afkomstig uit West-Vlaanderen, waar mijn schoonvader een kwekerij uitbaatte in Dentergem”, zegt Leen. “Mijn man is dus letterlijk opgegroeid tussen de champignons. Het is zijn lust en zijn leven. Toen we de kans kregen om in Adegem een bedrijf over te nemen, hebben we geen moment getwijfeld.”
Het bedrijf verzet 25 ton champignons per week, momenteel vooral witte en kastanjechampignons. Later dit jaar komen daar oesterzwammen bij. “We doen dit op een heel duurzame wijze. Om onze kweek te kunnen realiseren, hebben we verse compost nodig. Die halen we uit paarden- en kippenmest en stro. Eigenlijk afval uit andere bedrijven. Wij geven het meteen een tweede leven.”
Chitine
Bij het plukken van de producten houden de telers niet enkel de champignons over, maar er is ook afval, in de vorm van de voetjes van de teelt. “Die zijn niet geschikt voor consumptie. Uit onderzoek van het Vito en Inagro is gebleken dat deze voetjes chitine bevatten. Een plantaardige stof die bijzonder geschikt is in de farmaceutische sector en onder andere gebruikt wordt in pleisters voor open wonden.” (lees verder onder de foto)
“Ze is ook bruikbaar in het veevoeder, als smaakversterker en als bewaarmiddel in de fruitteelt. Momenteel haalt men chitine uit schaaldieren, gekweekt in het verre Oosten of Amerika. Onze sector levert dus een heel duurzaam en lokaal product af.”
Compost krijgt tweede leven
“We produceren grotendeels voor de binnenlandse markt. We leveren vooral aan groothandelaars in groenten en fruit. Van daaruit komen onze producten bij de consument, in de grootkeukens en restaurants terecht.”
Eens de champignons geplukt zijn, wordt de eerder aangekochte compost uitgevoerd als grondverbeteraar op, vaak Franse, landbouwbedrijven. “We zijn erg blij dat we als sector kunnen meehelpen aan een duurzaamheid verhaal. Circulair werken staat dan ook hoog in ons vaandel.”