Toen Tanguy Van Quickenborne in 2006 aan de slag ging bij het Oost-Vlaamse natuursteenbedrijf Van Den Weghe, ging er een wereld voor hem open. In 2010 kreeg hij de kans om het bedrijf over te nemen van de familie Van Den Weghe. Een kans die hij met twee handen greep. Van bij de overname gooide Tanguy het roer om en zette meer dan ooit in op innovatieve technieken en hij benaderde de internationale design – en architectuurwereld.
Gerenommeerde ontwerpers en architecten van over heel de wereld gingen aan de slag met zijn natuursteen en bedachten allerhande unieke toepassingen. De steenslijpers van Van Den Weghe realiseerden hun wildste ideeën en zette het Vlaamse bedrijf meteen internationaal op de kaart. Zo werd voor de bouw van het Louvre-filiaal in Abu Dhabi beroep gedaan op de vakkennis van Van Den Weghe.
Reeks overnames
Gesterkt door het succes van zijn aanpak besloot Tanguy om zijn bedrijf verder uit te breiden. De focus ligt op unieke toepassingen in architectuur en design in de bouw mét een duurzaam karakter. Tanguy nam, verspreid over Vlaanderen, een reeks bedrijven over: van tegel- en mozaïekproducent Dominique Desimpel tot Huus, producent van unieke stuc- en decoratietechnieken. De laatste overname dateert van november 2020: het Damse bedrijf Marmerdesign.
Ondertussen telt de holding Justastone Group acht werkvennootschappen, goed voor een omzet van 25 miljoen euro en 140 werknemers.
Ambitie meteen bedreigd door gebrek aan vaklui
Rode draad in al deze bedrijven is het brengen van innovatie in vaak eeuwenoude ambachten én met zin voor duurzaamheid, alles is ‘Made in Belgium’. En net daar knelt het schoentje: er is een nijpend tekort aan Belgische vaklieden, natuursteenbewerkers en stielmannen. De jaarlijkse door de VDAB gepubliceerde lijst van knelpuntberoepen bevestigt dit probleem. Ook in de lijst van 2021, die vorige week werd gepubliceerd, zijn de bouwberoepen en ambachten sterk vertegenwoordigd.
“België staat al eeuwen aan de wereldtop van de (bouw)ambachten. Zo zijn we als steenbewerkers bij Van Den Weghe misschien niet de goedkoopste, maar hebben we wel bewezen dat we complexe en vernieuwende toepassingen perfect kunnen uitvoeren. Dat kan dankzij de vakkennis van onze medewerkers. Maar… we riskeren dit alles snel te verliezen door het gebrek aan instroom van een nieuwe generatie ambachtslui”, aldus Tanguy.
“Momenteel hebben we 25 vacatures openstaan en met onze ambitie zal dat over vijf jaar een veelvoud zijn. Het wordt een uitdaging deze ingevuld te krijgen. Er is dringend nood aan valorisatie van onze vakscholen, maar ook aan de perceptie van de publieke opinie moet worden gewerkt. We moeten onze trots en eergevoel voor (bouw)ambachten opnieuw terugvinden!”