CEO Alain De Laet CEO Alain De Laet wil van zijn brouwerij de duurzaamste van het land maken. Foto: if

CEO Brouwerij Huyghe “verbijsterd” door schorsing bouwplannen: “Maar uitstel betekent geen afstel”

Brouwerij Huyghe reageert met verbijstering op de schorsing van haar omgevingsvergunning door de Raad voor Vergunningsbetwistingen. De uitbreidingsplannen zitten even in de koelkast. “De mensen in de buurt zullen nog een paar jaar langer op onze lelijke blauwe façade moeten kijken”, zegt CEO Alain De Laet.

Brouwerij Huyghe, bekend van Delirium Tremens en Averbode, wil haar site op de Geraardbergsesteenweg uitbreiden met loodsen en een belevingscentrum voor bedrijfsbezoeken. De Vlaamse regering had daarvoor in april het licht op groen gezet, maar de Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft deze week de vergunning geschorst.

Bedrijfsleider Alain De Laet verslikte zich in zijn koffie toen hij dat vernam. “De gemeente zegt ja, de provincie zegt ja, een Vlaams minister keurt de plannen goed, maar de Raad schorst onze vergunning. Het is een problematiek waarmee veel bedrijven in Vlaanderen geconfronteerd worden. Die Raad zou eens moeten worden hervormd.”

“Nu, uitstel is geen afstel. We zullen met onze raadsmannen de redenen van de schorsing bestuderen en bekijken waar we de aanvraag kunnen aanpassen. Het gaan ook maar over een brandweg, niet over het voorbestaan van de brouwerij”, aldus De Laet.

Vertraging

De CEO vreest wel voor een nieuwe vertraging van de uitbreidingsplannen. “Vóór de Raad een uitspraak ten gronde heeft gedaan, zijn we weer een jaar verder. Dat betekent twee jaar uitstel. Het is vooral jammer voor ons Experience Center, dat een brede uitstraling op de omgeving zal hebben. De mensen zullen nu nog een paar jaar langer op de lelijke blauwe façade van de brouwerij moeten kijken.”

“De buurt heeft een veldslag gewonnen, maar de oorlog is niet voorbij en ik sta open voor vrede”, klinkt het. ‘Onze deur blijft openstaan voor bezorgdheden uit de buurt.” (Lees verder onder de foto)

De iconische iconische art-decogevel op de Geraardbergsesteenweg heeft betere tijden gekend. Foto: if

Verhuizen?

Van één ding is De Laet overtuigd: “Binnen de grenzen van onze terreinen in Melle blijven we ons inzetten om de meeste duurzame brouwerij van het land te worden. We draaien ook goed, we zitten niet in de financiële gevarenzone zoals sommige andere brouwerijen.”

“Brouwerij Huyghe is hier sinds 1654 en we willen hier blijven. Maar mocht het ooit zover moeten komen, dan is verhuizen naar Wallonië een optie. Daar zijn een pak gronden en personeel beschikbaar en is het niet zo moeilijk als in Vlaanderen om als bedrijf een vergunning te krijgen.”