MicrosoftTeams-image (15)

CEO Binnenstebuiten: Eline David (Nowjobs) over een sector van bijverdieners in beweging

GENT - Ondanks de vertraging in de coronabesmettingen en de daling van het werkloosheidspercentage, is de plotse uitval van werknemers door corona in vele sectoren nog steeds een urgent en groot probleem. Werkgevers moeten gedwongen op zoek naar een oplossing op zeer korte termijn. We praatten met Eline David, General Manager van Nowjobs, de applicatie voor studenten- en flexijobs over de verschillende trends en opportuniteiten.

Minister Hilde Crevits riep eind vorige maand op dat studenten mee het tekort op de arbeidsmarkt kunnen helpen oplossen. Studenten en flexijobbers kunnen snel en voor een korte periode ingeschakeld worden en hun contract kan onmiddellijk in werking gesteld worden? Hierdoor vormen ze een belangrijk deel van de oplossing voor de personeelsuitval door corona en de arbeidskrapte op de arbeidsmarkt door vergrijzing en tal van andere factoren. Daarnaast zal onze economie hopelijk weldra terug op volle capaciteit kunnen draaien en kunnen bedrijven de extra werkkrachten op piekmomenten goed gebruiken.

Dat studenten en andere bijverdieners een groot deel van de oplossing zijn, vertaalt zich ook in de cijfers van de applicatie van Nowjobs. Het aantal werkuren in de schoonmaaksector die via de applicatie werden ingeboekt, steeg met 142% ten opzichte van oktober 2021. In de sector van de voedingshandel, steeg het aantal uren met bijna 34%, en bij de grote kleinhandelszaken kan een stijging van 27% worden opgemerkt.

Het verschil met het aantal gewerkte uren voor de coronacrisis, is nog groter. De schoonmaaksector kent een stijging van meer dan 1000%, die van de grote kleinhandelszaken meer dan 200% en de sector van de voedingshandel kent zelfs een stijging van meer dan 6000%.

Disruptief digitaal jobplatform

Zes jaar geleden ontstond Nowjobs uit het West-Vlaamse House of HR. General Manager Eline David was van bij de start betrokken en vertelt: “We waren ervan overtuigd dat de markt klaar was om mobiel jobs te gaan zoeken. Jongeren zijn getrouwd met hun telefoon. Die plakt als het ware aan hun hand. Bovendien willen ze alles instant zelf kunnen doen, feedback kunnen geven en transparant communiceren.”

Nowjobs is een applicatie specifiek voor bijverdieners. Het is een 100% digitaal uitzendkantoor, oorspronkelijk enkel voor horeca, maar inmiddels ook actief voor retail, administratieve en logistieke functies, de industriële en productiesector. “De markt wordt steeds groter. Er komen steeds meer sectoren bij waar ze flexijobbers en studenten willen inzetten.”

“Onze applicatie is overigens volledig in lijn met de sociale wetgeving. Gebruikers kunnen zo’n 13.000 jobs per week raadplegen en zien meteen netto hoeveel ze gaan verdienen per shift. Bedrijven die een vacature plaatsen zien transparant de bruto kost van de medewerker. In een simpele klik kan iemand komen werken zonder dat er extra administratie nodig is. En de student of felxijobber, die krijgt het geld onmiddellijk gestort zodra we de uren doorkrijgen. Zo kan wat je verdiend hebt de avond zelf al op je rekening staan.”

Sterke stijging

Dankzij de grote pool van bijverdieners die actief zijn via de applicatie, kan Nowjobs kort op de bal spelen en bedrijven helpen hun vacatures sneller in te vullen. In het algemeen stelt Nowjobs vast dat meer en meer mensen willen bijverdienen enerzijds en dat het aantal bedrijven dat vacatures post op Nowjobs sneller stijgt anderzijds. Eline: “Op vijf jaar tijd steeg het aantal geplaatste vacatures van 6.960 tot 190.956 en het aantal bijverdieners van 12.672 tot 309.167. In totaal maken meer dan 12.000 bedrijven gebruik van het platform.”

Nowjobs is ervan overtuigd dat bijverdieners niet alleen een groter wordende groep zijn, maar dat ze ook een steeds belangrijkere plaats zullen innemen op de arbeidsmarkt. “We merken dat de markt steeds meer gesensibiliseerd wordt en het nut inziet om met studenten te werken. Ook het flex-statuut wint aan populariteit. Fexijobs zijn nu al mogelijk in een beperkt aantal sectoren, maar dit zou volgens ons moeten opengetrokken worden door de overheid naar meer sectoren. Alle bedrijven die met pieken en dalen werken, waar op korte tijd veel werk verzet moet worden, zijn gebaat met flexibele arbeid”, aldus Eline. “In Amerika bijvoorbeeld, draait de “Gig Economy’ op volle toeren. Mensen combineren daar soms tot wel drie jobs. Met de nieuwe arbeidsdeal en goedkeuring van de 4-dagen week, zou dit ook in België kunnen. We zien bij Nowjobs bijvoorbeeld vaak mensen die overdag een denkjob uitvoeren, maar er echt van genieten om ’s avonds of in het weekend nog een flexijob te doen waar ze met de handen werken of veel sociaal contact hebben.”

“Ik raad bedrijven aan om op tijd te starten met het aantrekken van studenten want er zal enorm veel vraag zijn. Wij zijn alvast voorbereid op een heel erg drukke zomer.”

Explosie aan jobs deze zomer

De General Manager verwacht overigens een explosie aan vacatures via de app voor deze zomer. “De horeca heeft het een tijdlang heel moeilijk gehad. Vooral tijdens de week toen bedrijven gesloten waren en er geen zakenlunches meer plaatsvonden. Nu we opnieuw naar code oranje en binnenkort misschien zelfs geel zouden gaan, stijgen de reservaties opnieuw. Je merkt echt dat de wereld aan het opengaan is. We zijn bijvoorbeeld ook partner van Tomorrowland en andere festivals. Op dit moment zijn we volop poules aan het klaarstomen voor al deze events. Ik raad bedrijven dan ook aan om op tijd te starten met het aantrekken van studenten want er zal enorm veel vraag zijn. Wij zijn alvast voorbereid op een heel erg drukke zomer.”

Krapte op de arbeidsmarkt

Dat bedrijven alsmaar meer met flexibele arbeid zullen moeten gaan werken, staat als een paal boven water volgens Eline. “De krapte op de arbeidsmarkt gaat alleen maar groter worden. De overheid neemt wel maatregelen, maar ik zie vooral de twee uitersten van het spectrum, met name het aantal werkende studenten en gepensioneerden in combinatie met mensen die aan de slag zijn als flexijob, uitbreiden.”

Nowjobs kijkt alvast positief naar de toekomst en heeft heel wat op de roadmap staan. “We hebben een eigen IT-team van 40 mensen die dag in dag uit aan het ontwikkelen zijn om onze klanten de beste experience te bieden”, zegt Eline. “De komende maanden willen we ons matching algoritme verder optimaliseren om de juiste jobs aan onze bijverdieners te tonen en nog sneller een match te vinden.”

100 miljoen omzet met 100 medewerkers

De applicatie van Nowjobs blijft trouwens niet beperkt tot de landsgrenzen. Het HR-bedrijf bekijkt op dit moment volop de mogelijkheden voor uitbreiding binnen Europa. “Vorig jaar zijn we opgestart in Frankrijk en in mei voegen we hier Duitsland aan toe. Twee landen met enorm veel potentieel.”

“Op 26 april bestaan we exact 5 jaar. Het doel is om dit jaar 100 miljoen omzet te draaien met een eigen team van 100 medewerkers. Hiervoor staat er dus een serieuze uitbreiding van het team op de planning”, besluit Eline.