Catty Verlinden (43) beviel in 2008 van haar zoon Daan. Daarna volgden nog twee dochters, Manon en Rozanne. “Ik was altijd al heel erg begaan met een duurzaam leven en zag het eigenlijk niet zitten om jarenlang de wereld te belasten met wegwerpluiers. Ik ging op zoek naar een alternatief en ontdekte uiteindelijk een kleine webshop waar ik herbruikbare luiers kon kopen. Het viel allemaal zo goed mee dat ik het echt zonde vond dat zo weinig mensen die producten kenden. En dus ben ik in 2010 in bijberoep mijn eigen webwinkeltje begonnen: ‘Catty van de Luierhoek’ was geboren!”
Producten kunnen vastpakken
Beetje bij beetje won De Luierhoek aan bekendheid. In 2017 besloot Catty haar vaste job in human resources management op te zeggen en voluit voor haar passie te gaan. “Ik deed mijn verzendingen gewoon aan de keukentafel en mijn voorraden voor de webshop stonden overal in huis waar ik nog een plekje vond, vaak tot wanhoop van mijn man Pieter. Toen het echt niet meer te doen was, huurde ik in de buurt een kantoortje met een klein magazijn. Maar ik voelde al snel dat ik, als ik echt next level wilde gaan, nood had aan een fysiek winkelpunt. Er bestaan namelijk nogal wat verschillende merken en soorten van wasbare luiers. Voor je een keuze maakt, wil je die toch graag eens vastpakken en vergelijken.”
Sinds kort is De Luierhoek ook echt een feit, in een fraai en gezellig winkelpand op de hoek van de Louis Schuermanstraat en de Krekelberg in de Gentse deelgemeente Sint-Amandsberg.
“Deze winkel is op veel vlakken toch wel uniek in zijn soort”, zegt Catty. “Er zijn in Vlaanderen nog wel een paar plaatsen waar je wasbare luiers kan vinden, maar wij hebben echt wel een heel ruim en divers aanbod. Bovendien heb ik ook een breed assortiment aan natuurlijke verzorgingsproducten voor baby’s én mama’s. Stuk voor stuk gaat het om producten die ik samen met mijn medewerkster Nele en mijn team van luierconsulenten zelf heb uitgeprobeerd en waar we volledig achter staan.”
Geen besmeurde of doorweekte kinderen meer
Wat maakt van wasbare luiers nu eigenlijk zo’n topproduct? “Eerst en vooral het gebruiksgemak”, zegt Catty. “Je hebt heel wat verschillende types, maar algemeen bestaat een wasbare luiercombinatie uit drie delen: de eigenlijke luier, een inlegvlies en een waterdicht overbroekje. Bij een kleine boodschap kunnen vlies en doek probleemloos samen in de was. Bij stoelgang vangt het vlies vrijwel alles op en wordt de luier eigenlijk amper vuil. Dat vlies gooi je dan weg in de luieremmer. De elastiek zorgt er dan weer voor dat herbruikbare luiers bijna nooit lekken. De klassieke onaangename verrassingen, met kindjes die van kop tot teen besmeurd of doorweekt zijn, blijven je in principe dus bespaard.”
“Je kan kiezen tussen vier verschillende materialen. Bamboe en hennep absorberen het best. Microvezel is het goedkoopst en droogt megasnel. En katoen zit daar ergens tussenin. Wat het handigst is? Dat ligt allemaal heel persoonlijk.”
Hulp bij je keuze
“Er is voor elk wat wils. Het ene systeem valt wat goedkoper uit of heeft een andere pasvorm. Het hangt er echt van af wat je het belangrijkst vindt. Om dat in alle rust te kunnen ontdekken, kan je bij ons terecht in de winkel en kan je bijvoorbeeld een aantal huurpakketten uitproberen. Op onze website kan je ook aan de hand van een stappenplan, een zelfontwikkelde beslisboom en een reeks verhelderende filmpjes nagaan welk type jou het beste ligt.”
En de prijs? “Voor een set van 24 luiers – goed voor twee wasmachines per week – betaal je 450 tot 800 euro. Ter vergelijking: met wegwerpluiers mag je toch wel rekenen op een volle (en loodzware) vuilniszak per week. Tegen de dag dat je kindje volledig luiervrij is, heb je er zo toch makkelijk 1500 euro doorgejaagd.”
Sneller zindelijk
“Wat ook vaak over het hoofd wordt gezien, is dat wegwerpluiers het natuurlijke zindelijkheidsproces kunnen vertragen, doordat het kindje letterlijk en figuurlijk geen nattigheid voelt. Met wasbare luiers ligt dat helemaal anders: de meeste kinderen zijn rond hun tweede verjaardag overdag helemaal zindelijk. Al hebben we ook een aangepast assortiment voor grotere kinderen met een beperking en voor bijvoorbeeld tieners met een bedplasprobleem.”
Het is duidelijk: Catty is helemaal weg van het product waar ze haar levenszaak van heeft gemaakt. Ze werkt intussen ook met acht freelance consulenten die ze persoonlijk heeft opgeleid en die overal in Vlaanderen het verhaal van De Luierhoek helpen verspreiden. Vaak ook op uitnodiging van steden, gemeenten en intercommunales, in het kader van afvalpreventie: “In een infosessie van zo’n 2,5 uur vertellen we je alles wat je over herbruikbare luiers moet weten.”