Burgers schoven bij Oost-Vlaamse landbouwbedrijven aan tafel

Foto%20advertentie_webBoerenbond, de grootste en oudste Vlaamse land- en tuinbouworganisatie, viert in 2015 zijn 125-jarig bestaan. Liever dan het verleden op te rakelen, brengt Boerenbond in het feestjaar de toekomstgerichte Vlaamse land- en tuinbouw onder de aandacht. Daarom nodigde de organisatie op zondag 5 juli 1.000 consumenten uit om in alle Vlaamse provincies bij verschillende landbouwbedrijven aan te schuiven voor een gezond en smaakvol streekbuffet en meer te weten te komen over het reilen en zeilen van de lan en tuinbouwbedrijven.

In 1980 waren er nog 100.000 boeren in Vlaanderen, vandaag zijn er minder dan 25.000 professionele land- en tuinbouwers, die echter meer produceren dan die 100.000 van 35 jaar geleden. Een groeiend aantal bedrijven trekt ook de kaart van de diversificatie en de  korte keten.

De Boerenbond maakte van de uitnodiging om 1.000 burgers rond de tafel te brengen gebruik om te wijzen op de moeilijke situatie waarin veel land- en tuinbouwbedrijven zich vandaag onder meer door de volatiele prijzen bevinden, maar ook om erop te wijzen dat boeren echte ondernemers zijn geworden.

Belangenbehartiging, dienstverlening en vorming blijven de belangrijkste pijlers van de werking van de Boerenbond, die volgens de woorden van topman Piet Vantemssche blijft geloven in de toekomst van de Vlaamse land- en tuinbouwsector, al zal die er binnen 25 jaar terug anders uitzien dan vandaag.

“Ondernemen in een tijd van verandering is een lastige maar boeiende uitdaging en opgave”, verklaarde hij. “Maar, meer dan ooit staat Boerenbond klaar om de belangen van haar leden te behartigen en dit in een blijvende onderlinge solidariteit die de kern en meteen ook de kracht van onze organisatie vormt.”

Ook in Oost-Vlaanderen blijven land- en tuinbouwbedrijven een belangrijke rol spelen in het economische landschap. De bedrijven waarbij de burgers vorige zondag konden aanschuiven waren het melkvee- en schapenbedrijf Ter Paddepoele van Marc Huyghe en Lut D’hondt uit Maldegem, het pluimveebedrijf van Geert Albers en Anne Dochy uit Eine, het fruitteeltbedrijf van Berten Meerschaert en Isabel Coppieters uit Sint-Gillis-Waas en het sierteeltbedrijf van Erik Boterdaele uit Wetteren.